CEH moare, iar ministrul refuzã dialogul cu sindicatele

Complexul Energetic Hunedoara se afundã, pe zi ce trece, sub povara datoriilor. În tot acest timp, în care sindicatele au solicitat o întâlnire cu noul ministru al Energiei, Anton Anton, acesta se eschiveazã, pasând responsabilitatea în sarcina secretarului de stat Doru Visan.
Trecerea contributiilor de la angajator la angajat a îngreunat si mai mult activitatea complexului. Societatea nu dispune de fondurile necesare pentru a plãti contributiile. Primul efect: energeticienii s-au revoltat. Urmeazã si minerii. Angajatii societãtii energetice riscã sã nu îsi primeascã drepturile salariale.
“Lipsa virãrii contributiilor sociale este principala nemultumire, urmatã de lipsa unui ajutor din partea statului pentru salvarea termocentralei. Revendicarea este acordarea unei scheme de sprijin care sã acopere diferenta dintre pretul de cost si cel obtinut din piatã. Solicitãm prezenta premierului si a celor doi lideri politici, Dragnea si Tãriceanu”,  a declarat Cristian Istoc, presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara. Sindicalistii de la Mintia au adresat o adresã cãtre presedintele Senatului, presedintele Camerei Deputatilor, Guvernului României, Ministerului Energiei, Prefecturii Hunedoara, Complexului Energetic Hunedoara si Sucursalei Electrocentrale Deva.
“Sindicatul Solidaritatea Hunedoara alãturi de Sindicatul Liber Independent Electrocentrale Deva-Mintia vã comunicã existenta unui conflict de muncã spontan, în cadrul termocentralei Mintia pe fondul nemultumirilor legate de neplata contributiilor sociale aferente lunii ianuarie 2018, precum si lipsa de perspectivã a continuãrii activitãtii termocentralei Mintia, lucru care va duce la pierderea locurilor de muncã. Având în vedere situatia deosebit de gravã solicitãm prezenta la termocentrala Mintia a prim-ministrului României, doamna Vasilica-Viorica Dãncilã, presedintelui Senatului, domnul Cãlin Popescu Tãriceanu si a presedintelui Camerei Deputatilor, domnul Nicolae Liviu Dragnea. Ca urmare a problemelor grave cu care se confruntã termocentrala Mintia vã solicitãm ajutorul pentru acordarea unei scheme de sprijin care sã acopere diferenta dintre pretul obtinut din vânzarea de energie de pe piata pentru ziua urmãtoare si pretul de cost al MW produs de termocentrala Mintia. Vã solicitarea oprirea oricãror demersuri legate de viitorul acestei centrale electrice pânã la discutarea acestora si cu sindicatele din cadrul termocentralei Mintia”, aratã sindicalistii de la Mintia în adresa remisã factorilor de decizie. La Mintia au protestat 80 de salariati, acestia fiind nemultumiti de faptul cã nu le-au fost achitate contributiile sociale.
Probleme acute
O altã problemã este nevirarea sumelor pentru tichetele de masã. Dificultãtile financiare cu care se confruntã Complexul întârzie acordarea acestor drepturi. Sindicalistii au tras semnale de alarmã încã din luna noiembrie a anului trecut. Acestia au anticipat faptul cã CEH va ajunge în imposibilitatea de a plãti contributiile.
“Legat de tichetele de masã, s-a semnat luni un protocol. Acestea vor fi plãtite pânã în data de 30 martie. Cu plata contributiilor, asa cum noi sesizat încã din noiembrie, sunt probleme, însã si acolo nu fi fost probleme ne confruntãm cu faptul cã nu este tras ajutorul de stat. Pe cele douã exploatãri miniere (Lupeni si Lonea – n.r.) contributiile ar trebui sã se plãteascã din ajutorul de stat, dar nu sunt trase sumele si nu e nici hotãrâre de Guvern”, a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele. Oficialii Complexului Energetic Hunedoara, dar si parlamentarii judetului sunt asteptati la o întâlnire. Sindicatul Muntele vrea sã îi aseze la aceeasi masã pe cei care ar trebui sã vinã cu solutiile pentru rezolvarea problemelor Complexului Energetic Hunedoara.
“Am avut o discutie cu domnul Visan si vreau sã organizez o întâlnire la care sã participe si dumnealui, alãturi de parlamentari din judetul Hunedoara si am spus cã dacã nu urgenteazã memorandumul pentru serviciile de sistem vom rãmâne, o bunã parte din luna viitoare, începând cu avansul si continuând cu plata descoperiti si în imposibilitatea de a plãti drepturile salariale. Organizãm vineri o întâlnire, urmeazã ca sãptãmâna viitoare sã avem o întâlnire si la minister legatã de aceste aspecte si de problema bugetului companiei. Neplata drepturilor salariale va duce la convulsii sociale care vor fi greu de controlat”, a mai spus sursa citatã. Sindicalistii sunt sceptici în ceea ce priveste rezolvarea problemelor.

“Este pentru prima datã când eu mã îndoiesc putin mai mult de rezolvarea acestor probleme. Eu o sã fac tot ce îmi stã în putere sã încercãm sã le rezolvãm, însã sunt întârzieri si cauza CEH si a ministerului si în cazul în care se ajunge la situatia de neplatã a drepturilor salariale lucrurile vor trebui gestionate de dumnealor. Eu am sesizat secretarului de stat Visan încã din noiembrie cã e necesarã acordarea serviciilor de sistem cã altfel nu vom putea desfãsura activitatea în conditii normale, am dus aceste probleme si la Camera de Industrii. Cu actualul ministru nu am avut nicio întâlnire. Nu am reusit sã ne întâlnim cu domnul ministru. Eu sper sã se gãseascã o rezolvare rapidã. Lucrurile se miscã greu”,  a mai spus presedintele Sindicatului Muntele. CEH pierde si serviciile de sistem. Liberalizarea pietei energetice a dus la eliminarea acestor bonusuri, însã la nivel guvernamental s-a gãsit un “artificiu”, astfel încât acestea sã fie acordate pânã în data de 15 martie.
Ministrul Energiei, Anton Anton, si-a anuntat intentia de a vizita astãzi termocentrala de la Mintia
Monika BACIU

9 comentarii la „CEH moare, iar ministrul refuzã dialogul cu sindicatele

 • 13 martie 2018 la 20:02
  Permalink

  Prioritare sunt investitiile la Mina Livezeni si Mina Vulcan pentru a deveni rentabila huila din valea jiului .

 • 13 martie 2018 la 22:36
  Permalink

  Maine vine ministrul Anton Anton si va promite ce vreti voi….ca sa fie bine. Multe grupuri pe carbune, grupuri noi ce vreti voi, salarii ca-n vest, ajutoare de stat fara numar, schema de sprijin din orice pozitie si multe multe altele!
  Si protestul spontan si-a atins scopul !

 • 13 martie 2018 la 23:50
  Permalink

  nene Vlad Tepes si noi cum mai iesim la pensie? te rugam fa o data investitiile alea promise de guvernul tau

 • 13 martie 2018 la 23:52
  Permalink

  vrem si sambete multe lucrate si platite

 • 14 martie 2018 la 07:17
  Permalink

  Oltean invidios !

 • 14 martie 2018 la 07:57
  Permalink

  singura varianta FALIMENTUL, tragerea la raspundere a celor care au adus in situatia actuala complexul si reorganizarea cat mai urgenta pe alte criterii decat cele politice

 • 14 martie 2018 la 10:43
  Permalink

  Planuri ale conducerii PSD pentru Mintia (asa cum le-am lecturat in presa):
  – raman 4 grupuri pe carbune care vor fi modernizate
  – investitii pentru conformare la mediu
  – un grup nou pe gaz
  – 2 grupuri de coincinerarea deseurilor
  – fotovoltaice pe depozitul de zgura
  – microhidrocentrala pe Mures
  – extinderea retelelor de termoficare (cred ca se refereau la extinderea pierderilor in retelele de termoficare)
  – panouri solare pe blocuri in Deva pentru termoficare (solutie antagonica termoficarii centralizate)
  Dupa gradul de promovare si realizare a solutiilor se vede fara indoiala ca erau si sunt total pe langa subiect. Pentru salariati pare tot mai clar ca urmeaza sa le primeasca pe toate intr-un … preaviz !
  Imi aduc aminte de proverbul care spune ca „Fiecare popor are conducatorii pe care ii merita”.

 • 14 martie 2018 la 14:54
  Permalink

  Sa plaesti contributiile e greu cand banii s-au dus in plati compensatorii celor care aveau conditii minime de pensie,dar acestia lipisera afise in campaniile electorale,erau sotul.sotia.finul.fina.varu si verisoara stiti voi cui…si trebuiau rasplatiti. Acum asta a trecut,s-au marit salariile celor ramasi si care indeplinesc aceleasi conditii ca cei mentionati mai sus,restul nu conteaza si atunci „e normal”sa se revolte liderii ca trebuie platite contributiile la stat!

 • 14 martie 2018 la 15:16
  Permalink

  S-a trezit si miezu…chistoc sau pistoc cum l-o chema! Se vede ca l-a alaptat nica. Greva foamei e solutia nea chistoc,dar nu la Onix ca pe vremuri ,roaga-l pe paduraru sa-ti trimita prin curierat niste lanturi si te legi si de poarta termocentralei Mintia! Stiti voi mai bine cum se face sau acum daca nu mai e nica va e frica de „organ”?! N-are cine sa va mai tina spatele! Rau ati ajuns! Vezi daca v-ati lepadat de mentorul vostru !

Comentariile sunt închise.