Complexul Energetic Hunedoara este în colaps. Termocentrala de la Paroseni a fost opritã, de ieri, existând riscul ca aceeasi mãsurã sã fie luatã si la unitãtile miniere, iar astfel CEH si-ar opri activitatea total si oamenii trimisi acasã fãrã niciun leu.

În tot acest timp, salariatii societãtii cer conducerii sã respecte prevederile contractului colectiv de muncã si sã le acorde tichetele de masã si primele cu ocazia sãrbãtorilor de iarnã.

“Continuarea acestei stãri în care Complexul Energetic Hunedoara nu este în insolventã genereazã grave dezechilibre în activitatea CEH. Acestã neintrare în insolventã are douã aspecte extrem de neplãcute. Drepturile din CCM care revin angajatilor, tichetele de masã si tichetele cadou pentru Crãciun, nu vor putea fi plãtite. Am informat oamenii despre acest aspect.

Nu vor putea fi plãtite salarile compensatorii cãtre angajatii care au fost afectati de concedierea colectivã. Un alt aspect extrem de neplãcut si dureros ar fi oprirea activitãtii. Am avut discutii atât cu conducerea CEH, cât si la Ministerul Energiei si am solicitat sã gãseasc solutii pentru a nu se întâmpla acest lucru. Este responsabilitatea maximã a conducerii ca acest lucru sã nu se întâmple”,  a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.

Oamenii îsi pun speranta în decizia instantei. Dacã sãptãmâna viitoare, CEH intrã în insolventã, sindicalistii sustin cã drepturile prevãzute în contractul colectiv de muncã trebuie respectate.

“Dacã pe data de 27 decembrie intrãm în insolventã este foarte important ca echipa managerialã, dar si administratorul judiciar care va veni sã înteleagã cã acest CCM trebuie respectat în integralitatea lui. Noi am spus de la început cã suntem un partener corect si constructiv atâta timp cât drepturile din CCM se respectã. Când din diverse motive, CCM nu se respectã nici noi nu mai putem fi un partener constructiv. Echipa de conducere de la CEH constientizeazã cã respectarea CCM este importantã atât pentru noi ca organizatie sindicalã, cât si pentru angajatii. Mai mult, fostul nostru coleg, Petre Nica a semnat acel contract colectiv de muncã”,  a mai spus sursa citatã.

Nervi întinsi

Minerii, dar si energeticienii au fost informati de situatia în care se aflã Complexul Energetic Hunedoara. salariatii CEH se tem pentru siguranta locului de muncã, dar în acelasi timp starea de tensiune ar putea duce la izbucnirea unor conflicte spontane.

“Minerii nu ne-au primit cu aplauze, însã am fost nevoiti sã le spunem adevãrul. Noi am fãcut informarea si am încercat sã îi calmãm. Sunt nemultumiti, este un drept înainte de sãrbãtori, este un bonus financiar. Sunt foarte speriati de spectrul opririi activitãtii, iar dacã acest lucru se întâmplã trebuie ca echipa de conducere sã îsi dea demisia. Trebuie gãsite solutii, însã solutiile sunt ale dânsilor, si-au asumat situatia când au preluat aceste functii. Conducerea trebuie sã respecte acest CCM, chiar fostul nostru coleg a semnat acest contract colectiv de muncã. Pentru noi astea sunt prioritãtile. Deciziile si solutiile manageriale sunt la dânsii. Este foarte important sã putem functiona”, a mai spus Darius Câmpean.  “Minerii de la Lonea sunt hotãrâti sã facã protest. Nu mai pot accepta minciunile despre situatia cu intrarea în insolventã. Minerii mi-au sugerat sã cer demisia conducerii CEH. Minerii sunt extrem de nervosi, nervii sunt întânsi la maxim. Orice este posibil (declansarea unui conflict-n.r.), minerii hotãrãsc”,  a completat Vasile Pãduraru, liderilor minerilor de la Lonea. Termocentrala Paroseni a fost opritã în cursul zilei de ieri. Doar CAF-ul functioneazã, asigurând energia termicã pentru municipiul Petrosani si institutiile publice din municipiul Vulcan.

Monika BACIU