CEH în ceatã totalã / Societatea descoperitã total în fata creditorilor

Mister total si legi care se bat cap în cap. Complexul Energetic Hunedoara a bifat o premierã nationalã. A iesit din insolventã de douã ori într-un singur an, fãrã a se redresa financiar. Nimeni nu stie ce e de fãcut, toatã lumea asteaptã motivarea instantei, însã în aceastã perioadã creditorii societãtii sunt cei mai avantajati. Acestia vor cere, din nou, blocarea conturilor CEH. Angajatii Complexului Energetic Hunedoara stau pe un butoi cu pulbere dupã iesirea societãtii din insolventã. Pânã la o motivare a instantei, societatea energeticã rãmâne fãrã nicio protectie.

“Primã mãsurã solicitatã de acestia (creditorilor-n.r.) a fost sã cerem bãncilor la care CEH are deschise conturi  suspendarea mãsurilor de executare silitã în temeiul art. 75 din Legea nr. 85/2014, si directionarea eventualelor sume în contul unic colector, cont al lichidãrii deschis pentru S CEH SA la CEC Bank Petrosani”, aratã administratorul judiciar în raportul lunar de activitate. Asta înseamnã cã dupã iesirea CEH din insolventã, creditorii companiei vor cere, din nou instantelor, blocarea conturilor societãtii.  Acelasi administrator judiciar aratã cã deschiderea procedurii insolventei a protejat societatea.

“Ministerul energiei aprobã de câtiva ani bugete anuale pentru CEH SA prevãzând pierderi de cca un milion lei pe zi,desi e logic ca în lipsa unei subventii agentul economic CEH va ajunge în faliment, trãgându-si dupã el majoritatea furnizorilor. Deschiderea procedurii de insolventã a adus un rãgaz temporar pentru debitoare deoarece s-au suspendat executãrile silite si nu s-au mai calculat majorãri si penalitãti pentru creantele negarantate, dar timpul a trecut, iar procedura de insolventa nu reprezintã nicidecum salvarea debitorilor, ci doar cadrul în care acestia pot sã-si punã în practicã mãsurile prin care îsi pot redresa activitatea obtinând o crestere a veniturilor cu care sã poatã sustine un Plan de reorganizare aprobat de creditori”, mai arãta administratorul judiciar.

Fostul administrator special al CEH, Bogdan Stãnescu se declarã îngrijorat de soarta CEH, datã fiind solutia instantei.

“Opinia mea este cã iesirea din insolventã a CEH nu va aduce nimic bun pentru societate, ci dimpotrivã. Astept motivarea instantei”, a declarat pentru CRONICA VÃII JIULUI, Bogdan Stãnescu, fostul administrator special al CEH.

Si oficialii Ministerului Energiei sustin cã decizia instantei nu îi este favorabilã societãtii hunedoara si cã se fac toate eforturile pentru a salva CEH de la faliment.

“Iesirea din insolventã a Complexului Energetic Hunedoara nu este o situatie favorabilã societãtii si nu creeazã premisele unui proces facil de restructurare a companiei. Chiar si în aceastã situatie, în care societatea, aflatã în dificultãti financiare enorme, nu beneficiazã de protectia conferitã de starea de insolventã, obiectivul Ministerului Energiei rãmâne acelasi: sã restructureze si sã eficientizeze societatea.Planul pus în practicã în ultimele luni privind mãsurile de eficientizare a CEH continuã sã fie viabil, iar Ministerul Energiei va identifica solutiile necesare pentru protejarea companiei de pericolului falimentului”, aratã comunicatul Ministerului Energiei.

Implicatii ale iesirii din insolventã a CEH

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara se aflã într-o situatie nemaiîntâlnitã la nivel national. Este pentru prima datã când o companie iasã din insolventã de douã ori, dar fãrã a se fi redresat financiar.

“Conducerea societãtii asteaptã comunicarea motivelor avute în vedere de cãtre instanta de judecatã la luarea acestei decizii, urmând ca, ulterior, sã-si fundamenteze hotãrârile în ceea ce priveste conduita proceduralã care va trebui abordatã în perioada urmãtoare. Începând cu data pronuntãrii, decizia Curtii de Apel Alba Iulia produce efecte. Având în vedere cã iesirea din insolventã a societãtii nu se datoreazã îmbunãtãtirii situatiei economice si financiare, S CEH-SA va avea de înfruntat probleme majore în gestionarea activitãtii curente. Existã riscul iminent al executãrii conturilor societãtii de cãtre creditori, implicatiile imediate fiind punerea S. CEH-SA în imposibilitatea asigurãrii materialelor si serviciilor de strictã necesitate pentru continuarea activitãtii si dificultãti în efectuarea plãtilor salariale. Posibila oprire a activitãtii societãtii va conduce implicit si la sistarea furnizãrii agentului termic necesar încãlzirii populatiei. În contextul situatiei actuale, conducerea societãtii va face tot posibilul sã avanseze în demersurile initiate cu Comisia Europeanã pentru asigurarea mentinerii în functiune a pãrtii viabile din cadrul S. CEH-SA, prin accesarea unor forme de ajutor de stat atât pentru activitatea minierã cât si pentru cea energeticã. Subliniem faptul cã recent aprobatul memorandum privind includerea în programul de închidere a douã mine din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, reprezenta doar un prim pas în procesul de obtinere a autorizãrii ajutorului de stat pentru activitatea minierã de cãtre Comisia Europeanã”, se aratã în comunicatul remis presei, de cãtre conducerea CEH.

CEH intrase în insolventã pe 7 ianuarie, însã tot Curtea de Apel Alba Iulia a admis, în 3 mai, apelul formulat de Sindicatul „Noroc Bun” Petrosani împotriva sentintei de intrare în insolventã, aceasta fiind anulatã si cauza trimisã spre rejudecare la instanta de fond.

În prima perioadã de insolventã, judecãtorul sindic numise tot firma GMC drept administrator judiciar, desi Ministerul Energiei propusese casa de insolventã Euro Insol. În cadrul CEH lucreazã circa 6.300 de angajati la termocentralele Mintia si Paroseni, precum si la minele de cãrbune Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan din Valea Jiului.  CEH are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei cãtre Ministerul Finantelor Publice.

Ministerul Energiei: “Nu este o situatie favorabilã societãtii”

Ministerul Energiei sustine cã iesirea din insolventã a Complexului Energetic Hunedoara nu face decât sã agraveze situatia societãtii. Mai mult decât atât, un comunicat al ministerului aratã cã în orice situatie CEH trebuie restructurat pentru a fi eficientizat. “Ministerul Energiei a luat act de decizia Curtii de Apel Alba Iulia luatã marti, 8 noiembrie, prin care se respinge procedura de intrare în insolventã a Complexului Energetic Hunedoara (CEH). Este o decizie definitivã a unei instante de judecatã pe care Ministerul Energiei nu poate decât sã o respecte si sã i se conformeze” aratã un comunicat al Ministerului Energiei.

În plus, odatã cu iesirea din insolventã, procesul de restructurare devine mai greu de implementat.

“Iesirea din insolventã a Complexului Energetic Hunedoara nu este o situatie favorabilã societãtii si nu creeazã premisele unui proces facil de restructurare a companiei. Chiar si în aceastã situatie, în care societatea, aflatã în dificultãti financiare enorme, nu beneficiazã de protectia conferitã de starea de insolventã, obiectivul Ministerului Energiei rãmâne acelasi: sã restructureze si sã eficientizeze societatea. Planul pus în practicã în ultimele luni privind mãsurile de eficientizare a CEH continuã sã fie viabil, iar Ministerul Energiei va identifica solutiile necesare pentru protejarea companiei de pericolului falimentului”, mai aratã comunicatul Ministerului Energiei.

Complexul Energetic Hunedoara a iesit din insolventã pentru a doua oarã în acest an. Nu pentru cã s-ar fi îmbunãtãtit situatia economicã, ci pentru cã asa a decis instanta.

Monika BACIU

14 comentarii la „CEH în ceatã totalã / Societatea descoperitã total în fata creditorilor

 • 9 noiembrie 2016 la 20:36
  Permalink

  Ministerul Energiei zice de mult timp ca are SOLUTI de salvare pentru CEH . Dar solutile lor este sa inchida putin cate putin fara sa se vada ceva investiti in MINERIT sau cei 4% cat a mai ramas de investit pentru Termocentrala Paroseni .

 • 9 noiembrie 2016 la 21:48
  Permalink

  Doar vorbe. Ministerul nu face absolut nimic pentru salvarea CEH, a fost o perioada de relativa liniste, de ce nu s-a intreprins nimic concret. Poate ca in spatele acestei situatii, de iesire din insolventa, sta tot statul roman, care are acum o scuza….ar fi facut , dar nu mai are cum. Nu au curajul sa spuna ca soarta CEH este pecetluita de mult timp (hotarat de straini cu ajutorul si acordul nostru) si oricat se spera minele vor fi inchise rand pe rand toate. Problema majora este ca nu sunt alternative pentru crearea unor locuri de munca in aceasta zona. Defapt ce sa mai vorbim, NICI UN GUVERN NICI O FORMATIUNE POLITICA , NU AU CREAT LOCURI DE MUNCA (MA REFER LA MARI FABRICI, UZINE CU SUTE, MII DE ANGAJATI), dupa 1990, toti au distrus in tara aceasta atat industrie cat si agricultura, s-au vandut pentru un pumn de linte fara a le pasa de popor. Nu ne poate incalzi faptul ca se vor da ceva banuti…de disponibilizare…important este sa oferim celor care vin din urma locuri de munca nu doar magazine, unde strainii sa-si poata vinde marfa de proasta calitate, caci a noastra nu mai este buna. AR TREBUI TOTI SA MEDITAM LA ACEASTA SI SA LUAM ATITUDINE NU SA ASTEPTAM CA DE OBICEI SA IA ALTII DECIZII IN LOCUL NOSTRU SI APOI SA NE PLANGEM DE MILA SAU SA NE RESEMNAM.

 • 10 noiembrie 2016 la 07:42
  Permalink

  Pai a fost Ciolos in Valeaj Jiului si a spus ca suntem salvati. 🙂 Asta se intampla in Romania cand oamenii masonului Soros ajung la putere. Ciolos are misiunea clara de a inchide tot ce mai este de inchis in Romania. Cine nu pricepe asta poate sa voteze PNL si o sa ajunga sa spele wc-uri in Italia sau Spania.

 • 10 noiembrie 2016 la 08:42
  Permalink

  Bai fratilor, e greu sa salvezi ceva din CEH care a intrat incet dar sigur in „coma” datorita proastei administrari a gastii PSD-iste patronata de acest nenorocit Nistor Laurentiu.

 • 10 noiembrie 2016 la 08:42
  Permalink

  Bai fratilor, e greu sa salvezi ceva din CEH care a intrat incet dar sigur in „coma” datorita proastei administrari a gastii PSD-iste patronata de acest nenorocit Nistor Laurentiu.

 • 10 noiembrie 2016 la 10:15
  Permalink

  exact masonii au nenorocit tara asta nu ? nu cumva romanasii nostrii hulpavi si pusi pe imbogatit de 26 de ani? acu daca noi poporu i am lasat sa lucre linistiti putem sa o sugem original la iarna votati psd pnl pmr etc ca o sa traim ca adam inainte de a musca din mar

 • 10 noiembrie 2016 la 11:28
  Permalink

  sa nu uitam ca in 2012 noiembrie lua finta ceh cu zero lei datorie iar atunci resmerita a intervenit si a schimbat directorul general si conducerile tuturor unitatilor miniere numind lipitori de afise si slugi incompetente ale lui si bobar incepind cu dragoi si continuind cu anghel,zamfir,simion,baleia ,birchi si multi alti care prin proasta gestiune si favorizarea firmelor de casa ale psd au distrus bugetul ceh,sa nu uitam de salarii faraonice incasate de niculescu,jujan,stancu,andronache sau anghel iata factori care au dus la dezastrul de azi…..sa nu uitam lucruri rusinoase cind rosmenteniuc prospat fugit dupa ciolan din pnl in psd a fost prins bransat ilegal la termoficare….un alt capitol il reprezinta gasca lipitorilor sindicale titi pontati fictiv subteran in frunte cu nica si laszlo domokos ,cu facilitati carburant,telefoane si delagatii platite de companie iata citiva factori care au dus la dezastrul de azi .

 • 10 noiembrie 2016 la 12:34
  Permalink

  PNL o mizerie de partid care a distrus CEH.

 • 10 noiembrie 2016 la 13:10
  Permalink

  PSD=FALIMENT CEH RESMERITA+NISTOR=FALIMENT NICA =FALIMENT CEH

 • 10 noiembrie 2016 la 16:02
  Permalink

  Votati PNL si o sa aveti din nou salariile taiate.

 • 10 noiembrie 2016 la 17:40
  Permalink

  Javrele din PNL au dat CEH PE mana Lui Serafinceanu, sa-l taie la fier vechi. Puie PNL-PDL aceeasi mizerie.

 • 12 noiembrie 2016 la 12:27
  Permalink

  Baa dute si cumpara-ti un bax de prezervative de calitate superioara cu pereti dublii si folosestele toata viata.
  Specia ta nu are voie sa se reproduca sub nici o forma.
  Esti prea idioti sa-ti perpetuati gena.
  Acest mesaj public este valabil si pentru conducerea PSD.
  Va rog luati masuri urgente!

 • 14 noiembrie 2016 la 07:58
  Permalink

  Pai nu ponta in anul 2015 luna mai nu vrut sa acorde fondul de salvare a ceh si a spus ca din cauza fmi si u.e nu opiate acorda acum se crede mare de?tept pe spatele vostru troglodi?ilor care nu gândi?i chiar a?a va prosteteste PSD-ul de 25 de ani

 • 14 noiembrie 2016 la 20:08
  Permalink

  Pai sa-i multumiti lui jurca, marele sindicalist, omul de incredre a lui boboc de la fituica zvj.

Comentariile sunt închise.