S unt 350 de oameni care pleacă de la minele din Valea Jiului, iar numărul lor va afecta productivi­tatea muncii. Nu e grav, spun cei din minerit, pentru că sunt oameni aflați în prag de pensie și de care se pot lipsi, iar administrația CEH spune că disponibilizările vor avea loc constant până în 2032.

Sindicatele cer celor din adminsitrație să aprobe concedirea doar a celor de care se pot lipsi și să facă o analiză corectă și justă. Asta, pentru că și așa producția de cărbuni este foarte mică.
„Noi am notificat conducerea CEH în momentul în care și-au manifestat intenția de a concedia personal și am condiționat aceste disponibilizări de funcționarea normală a sucursalelor după acest moment. După cum știm, în acest proces, au fost angrenați oameni care mai aveau puțin până la pensionare. În general, ei nu prea mai aveau un aport deosebit în activitate, dar este grevată de aceste plecări. Se fac reorganizări, comasări de sectoare, zone, secții”, a declarat Darius Cîmpean, lider al Sindicatului Muntele.
Iar cei din administrație spun că acești mineri care pleacă acum nu sunt ultimii, ci lista va continua până la final.
„Disponibilizările fac parte din planul făcut încă de anul trecut, au fost și anul acesta, vor fi și anul viitor și peste 2 ani și în 2031. Ele sunt făcute în așa fel încât să ne putem desfășura activitatea în bune condiții, cu atât mai mult cu cât vom beneficia de un ajutor de stat, acordat de Guvernul României, cu spijinul ministrului Virgil Popescu, așa încât, lună de lună, an de an, vom primi bani de la Guvern”, a adăugat și Cristian Roșu, administrator special al CEH.
Producția de huilă este slabă și asta afectează deja buna funcționare a mineritului și, împlicit producția de energie. Iar plecarea oamenilor ar putea oricând să încline balanța.
„Toate minele dau unde la 800 de tone pe zi. Paroșeniul ar avea nevoie de 2000 t să funcționeze zilnic. În momentuil de față, există doar un abataj închis la mina Vulcan.
Este cel care s-a închis anul trecut în decembrie, când a luat foc. S-a intrat acolo cu slavatorii și așteptăm să vedem dacă se va intra cu exploatarea sau nu”, afirmă Darius Cîmpean.
Și, dacă toate astea nu sunt de ajuns, sindicaliștii recunosc că, la lista celor disponibilizați se adaugă și cei aflați în foi de boală.
„În continuare procentajul este unul destul de ridicat, la concediile medicale. Eu am spus asta, că e o problemă veche, nu de acum. Am zis că nici sindicaliștii, nici cei din conducerea complexului, nu suntem medici. E clar că un om, atunci când vine cu concediu, are o boală, iar mineritul e o meserie care uzează. Dar trebuie să spunem că sunt și oameni care profită de aceste concedii pentru a nu veniu la lucru”, susține liderul de sindicat.
Cei 350 de angajați ai CEH începând cu data de 1 octombrie. Angajații ce urmează a fi disponibilizați vor beneficia de plăți complensatorii în valoare de 10.000 de euro și venituri complementare. Minerii vor beneficia și de vechime în muncă pentru patru ani, iar
energeticienii pentru doi ani.
Diana Mitrache