CEH analizează cărbunele de la termocentralele Paroșeni și Mintia

Complexul Energetic Hunedoara vrea să facă analiza elementară a cărbunelui consumat, a zgurii și a cenușii rezultate în urma arderii, necesară pentru determinarea emisiilor de CO2 și analizele de control ale cărbunelui recepționat. Analizele se vor face de către un laborator acreditat, iar pentru procedură, societatea energetică alocă 83.830 lei.
La termocentrala Mintia se vor preleva 25 de analize de cărbune, zgură și cenușă și 36 de analize control recepții cărbune, iar la termocentrala Paroșeni se vor preleva 20 de analize de cărbune, zgură și cenușă.
În plus, la ambele termocentrale se va realiza și analiza cromatografică a gazului natural. La Mintia este vorba de 48 de analize, iar la Paroșeni de 40 de analize.
Potrivit documentului CEH, până în luna decembrie 2021 se vor face analizele, iar numărul exact de analize se stabilește pe parcursul intervalului menționat, în funcție de consumul real de cărbune.
Se va plăti numărul real de analize efectuate și nu cel estimat.
Se cumpără și bolțari de mină.
Un contract de puțin peste 140.000 de lei a fost scos la licitație de Complexul Energetic Hunedoara. Societatea energetică caută o firmă care să furnizeze bolțarii de mină. Boltarii de mina se folosesc in subteran la construirea de diguri pentru izolarea zonelor de foc, a zonelor periculoase, ca sustinere definitiva la lucrarile miniere, la construirea tocurilor usilor de aeraj folosite pentru reglarea circuitului de aeraj și a debitului de aer. Se mai foloseste la betonarea statiilor principale de pompe pentru evacuarea apelor de mina, la betonarea fundatiilor statiilor TMB, la alte tipuri de fundatii si consolidari, precum si la inchiderea / restrangerea zonelor cu activitate miniera.
”Prin utilizarea bolțarilor de mină se realizează lucrărilor de închidere a minelor conform Proiectului tehnic de execuție lucrări de închidere și ecologizare și lucrările menționate pentru punerea în siguranță a zăcământului”, arată documentul.
213 metri cubi de bolțari de mină sunt achiziționați de Complexul Energetic Hunedoara. Produsele urmează săajungă la cele patru unități miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.
Monika BACIU