CEH a vândut active, dar nu stinge datoriile

Complexul Enegetic Hunedoara a vândut la licitație mai multe active, pentru a-și achita datoria pe care o are la termocentrala Paroșeni, pentru instalația de desulfurare. Banii nu sunt suficienți ca să stingă datoriile, însă, adminsitratorii de la companie cred că vor reuși să se înțeleagă cu cei care au pus gaj pe termocentrală. Complexul Energetic Hunedoara caută să acopere acum datoriile, ca să poată înființa noul complex energetic pe Valea Jiului. Dar, ca să facă asta, a avut nevoie să scoată mai multe bunuri la licitație, iar o parte dintre active s-au vândut, iar CEH a obținut bani pe ele.
„Suma totală se învârte în jurul valorii de un milion și jumătate de euro. Vorbim de toate activele care au fost scoase la vânzare. Doar două dintre ele nu au fost achiziționate, Cabana 5 Sud, unde nu s-a prezentat niciun doritor și încă un activ. În rest, absolut toate care au fost scoase, au avut cumpărători”, a spus Cristian Roșu, administrator special la CEH. Dar nu este suficient, pentru că garanția pusă de constructorii instalației de desulfurare de la Paroșeni, este de două milioane de euro. Doar că se pare că s-a găsit portița și că noul complex energetic va lua ființă.
„Banii aceștia ne-au trebuit, pentru că, în urma implementării instalației de desulfurare de la Paroșeni, firma avea o garanție, pe care noi trebuie să o acoperim, tocmai ca să putem înființa noua societate și să pornim de la zero. De asta am vândut acele active, ca banii să meargă în contul datoriei pentru firmă. Suma este aproximativ 2 milioane de euro și noi avem 1,5 milioane de euro, dar suntem în discuții cu firma respectivă să accepte să își mute garanția de acolo. Asta, pentru că și noi avem o garanție la ei, pe care ei ar trebui să ne-o dea, de 700 de mii de euro. Suntem în discuții să putem ajunge la zero pe zero”, mai spune Cristian Roșu. Complexul Energetic care se va numi Valea Jiului, cel mai probabil, va fi compus din 4 mine, termocentrala Paroșeni și sucursala PrestServ. El poate lua ființă ca firmă curată, fără datorii și poate funcționa cu un mix energetic, pe gaz, cărbune extras din Valea Jiului și apă.

Diana Mitrache