Nu este niciun pericol în cãtunul de la Dâlja si s-au luat toate mãsurile necesare. O spun autoritãtile care au gestionat acolo situatia generatã de izbucnirea unui incendiu, despre care specialistii spun cã ar fi la un depozit de steril.
Cei care au fost la fata locului sustin, în urma analizei ce s-a fãcut, cã lucrurile nu sunt grave si cã s-au impus o serie de mãsuri, în urma cãrora acolo se mai degajã doar abur.
„Directorul Societãtii de Închideri Mine Valea Jiului precizeazã faptul cã situatia nu este una nemaiîntâlnitã, astfel de arderi întâlnindu-se frecvent în exploatãri miniere, mentionând faptul cã arderea se manifestã la un depozit de steril, zgurã si  cãrbune, care dupã toate verificãrile  efectuate, nu are legãturã cu fosta minã Dâlja.  Reprezentantul INSEMEX confirmã cele transmise de directorul Societãtii de Închideri Mine Valea Jiului,  precizând cã arderea probabil se manifestã de o lungã perioadã de timp, fãrã a fi vizibilã la suprafatã, fapt confirmat de resturile de steril de culoare rosiaticã. Directorul Complexului Energetic Hunedoara afirmã faptul cã lucrãrile de întrerupere a arderii, prin efectuarea unui pat de cenusã si argilã, si a lucrãrilor de refacere a digului cu zid de sprijin, vor începe în cursul zilei de 18.12.2019.  Reprezentanta Inspectoratului de Stat în Constructii a monitorizat vizual cele trei imobile din vecinãtatea zonei de risc, constatându-se  faptul cã la imobilul nr.6 nu se observã fisuri, cu ochiul liber, iar la  imobilele 8 si 8A existã mici fisuri la nivelul peretilor, vechimea  acestora neputând fi evaluatã datoritã faptului cã imobilele nu dispun de structurã de rezistentã din constructie”, se aratã într-un comunicat remis presei de primãria municipiului Petrosani si semnat de primarul Tiberiu Iacob Ridzi, care a convocat Comitetul pentru Situatii de Urgentã si specialistii în minerit.
Ce mãsuri se impun?
1. Începerea lucrãrilor pentru întreruperea arderii, prin efectuarea unui pat de cenusã si argilã.
Rãspunde: CEH Hunedoara.
2. Dupã finalizarea lucrãrilor se va continua monitorizarea zonei, prin patrule, contactare telefonicã a familiilor din zona de risc.
Rãspunde: CLSU Petrosani si ISU Hunedoara.
3. Realizarea unui zid de sprijin a zonei unde s-au efectuat lucrãrile de decopertare, pentru a preîntâmpina posibile fenomene de alunecare de teren din zonã.
Rãspunde: CLSU Petrosani