Una dintre cele mai mari investiții din domeniul minier este aproape demolată. Și nu de administrație, ci de hoții de fier vechi, care au furat aproape tot ce au putut. Vorbim de Preparația Coroiești, despre care se spune acum că ar urma să fie luată de un investitor.

Preparația de la Coroiești a fost modernizată prin programul demarat în martie 2000, când Guvernul Român a contractat un credit de 137 de milioane de dolari de la Banca Japoneză pentru Cooperare Internaţională. Din acești bani, pentru Preparaţia Coroieşti, s-au alocat 16 milioane de dolari. Toate investițiile au fost, până acum, tocate cu ciocanul și dezmembrate cu flexul, iar cei de la CEH nu mai fac față cu paznicii. „Desfășurăm acolo activități de pază și am dispus conducerii executive să facă plângeri penale, pentru infracțiune ce au loc acolo. Am vorbit și cu prefectul județului Hunedoara să suplimentăm, pază mobilă de jandarmi”, a spus Andrei Popa, președintele CA al CEVJ.
Dar locul este acum în discuții, pentru un potențial investitor. „În funcție de cum ne mișcăm cu procedura de achiziție și planul de punere în siguranță, ar trebui să pornim și acolo un proiect, în scurt timp. În principiu, îl avem în discuții cu un potențial investitor, dar momentan suntem în negocieri”, mai spune Andrei Popa.
Într-un loc în care lucrau zilnic mai mulți oameni decât are acum o mină, liniștea pare acum absolut nefirească. Și s-a așternut de câteva luni. La Coroiești, un proiect ce a înghițit sume uriașe de bani, dar care a fost decimat de așa-zișii magneți, nu se mai întâmplă mai nimic. Acum, au plecat de aici și hoții, iar cei care mai vin aproape că nu mai au ce fura. Totul a fost pus la pământ în câțiva ani.

Diana Mitrache