In 24 septembrie 1991, minerii din Valea Jiului au intrat in greva generala si au cerut primului ministru, Petre Roman, sa vina la Petrosani pentru a le asculta problemele. Liderul sindical, Miron Cozma, i-a amenintat pe reprezentantii Guvernului ca daca nu se rezolva aceste nemultumiri cat mai repede posibil, ei vin in numar mare la Bucuresti. Primele actiuni violente au avut loc la Petrosani unde au intrat in primarie si l-au agresat pe subprefectul de Hunedoara si pe directorul Regiei Autonome a Huilei.

Au urmat o serie de pagube materiale la gara din oras, unde au cerut garnituri de tren pentru a se deplasa la Bucuresti, dar au fost refuzati. In dimineata zilei de 25 septembrie, in jurul orei 10.00, minerii din Valea Jiului au ajuns in Gara Baneasa cu mai multe garnituri de tren, in posesia carora au intrat prin violente si incendieri, dupa cum s-a spus la vremea respectiva. La aflarea vestii ca minerii se indreapta spre capitala, primul ministru si presedintele au incercat mai multe manevre de impiedicare a acestora de a ajunge la destinatie, insa toate au fost in zadar. Condusi de liderul lor sindical, Miron Cozma, prima oprire au facut-o in Piata Victoriei, unde au cerut o intalnire cu premierul Petre Roman. Deoarece acesta nu a aparut, si-au schimbat motivul pentru care au venit si au cerut demisia acestuia din functie.

O delegatie a minerilor a reusit sa vorbeasca cu primul ministru. Un militar, aflat la un etaj al Palatului a aruncat in mijlocul adunarii de mineri o grenada lacrimogena, fapt care a aprins spiritele deja incinse. Au inceput violentele si atacurile asupra cladirii Guvernului. In acel moment functionarii care se aflau in cladire au fost evacuati. Spre seara minerii, condusi de Cozma, s-au indreptat spre Televiziunea Romana si Piata Universitatii. S-au oprit si la Palatul Cotroceni pentru a discuta cu presedintele Ion Iliescu conditiile in care se vor retrage, iar Miron Cozma cere demiterea premierului in schimbul linistii din capitala.

In ziua de 26 septembrie minerii ataca cu forte noi cladirea Guvernului si cer in continuare demiterea Guvernului, crezand ca astfel situatia lor se va imbunatati. Au avut loc discutii cu usile inchise, dar in timpul discutiilor Miron Cozma a amenintat ca, daca pana la ora 12.00 nu este anuntata demisia premierului, el cheama alti 40.000 de sindicalisti. La ora 12.00, Alexandru Barladeanu, presedintele Senatului, a anuntat la televiziunea publica demiterea Guvernului Roman, iar Cozma le-a cerut mineirlor sa plece acasa pentru ca le-au fost rezolvate revendicarile. Cu toate acestea, lucrurile iau o intorsatura neasteptata.

In dupa-amiaza acelei zile, minerii intra in Sala de sedinte a Adunarii Deputatilor si cer demisia Presedintelui Ion Iliescu si rezolvarea tuturor revendicarilor pentru care au venit la Bucuresti.

In cele din urma s-au potolit si s-au intors in Valea Jiului, cu promisiunea facuta ca tot ceea ce au cerut se va rezolva. Doua zile mai tarziu Miron Cozma si presedintele tarii Ion Iliescu semneaza un comunicat prin care incheie tragicul episod al celei de-a patra mineriade.

Efecte

Pe plan national, mienriada a avut efecte negative asupra populatiei, iar oamenii isi amintesc si acum de mineri inarmati cu bate, topoare, tarnacoape, lanturi care bateau pe oricine le parea suspect ca era impotriva lor. La plecare au lasat in urma lor 455 de raniti, dintre care 50 au necesitat spitalizare, si 3 morti – 2 din Bucuresti si unul din Vulcan. Dupa aproape 2 ani de la revolutia din 1989, romanii inca mai luptau impotriva comunismului, pretext pe care l-au folosit si minerii cand au organizat cea de-a patra mineriada. Pe plan international, lucrurile nu au stat mai bine. Investitorii straini au refuzat sa isi dezvolte afacerile in Romania si astfel s-au redus locurile de munca, iar saracia era aproape mai mare decat in timpul regimului comunist. Europenii evitau sa aiba relatii economice cu tara noastra, sub motivatia ca cele intamplate reprezenta, de fapt, refuzarea democratiei de catre Guvern.

Carmen Cosman

Fostul lider al minerilor, Miron Cozma, declara ca principalii vinovati pentru mortii si ranitii mineriadei din septembrie 1991 sunt fostul presedinte Ion Iliescu si fostul premier Petre Roman, care ar fi dat ordin sa se traga asupra manifestantilor.

”S-a tras asupra minerilor cu gloante de 7,61. 46 de mineri au fost impuscati atunci, iar Aurica Crainiceanu si Andrei Frumusanu au fost impuscati cu lansatoare de 32. Principalii vinovati sunt Ion Iliescu si Petre Roman, mai ales Petre Roman, care a dat dispozitie sa se foloseasca armamentul din dotare asupra celor care protestau in fata guvernului. Roman stie foarte bine cum a scapat de acolo, ca daca minerii puneau mana pe el, dupa ce a dat ordin sa se traga in oameni, era mort”, a declarat Miron Cozma.

Judecatorii CEDO mai au de analizat si dosarul lui Cozma, care s-a declarat si el ”victima a mineriadelor”: ”Am depus la CEDO dosarul 6.444/2010, in care arat ca si eu sunt victima a mineriadelor si astept sa se faca dreptate. Vreau sa subliniez ca nimeni nu si-a dorit vreodata ca acele acte de violenta sa aiba loc. Dar lumea este speriata de mineri pentru ca adevarul e ca un miner face cat 10 bucuresteni”.

Petre Roman nu a putut fi contactat, intrucat nu este in tara in momentul de fata.

Anamaria NEDELCOFF