Ce reprezintă reglările pe care Apa Serv le efectuează?

 

De multe ori v-ați întrebat ce înseamnă “reglări” ce apare pe factura dumneavoastră de apă, care nu sunt, de fapt, pierderi ci, potrivit reprezentanților societății de apă din Valea Jiului, această rubrică evidențiază diferențe rezultate între înregistrările apometrului general/de branșament și suma înregistrărilor apometrelor individuale.
Pentru o evidențiere cât mai exactă a modului de stabilire a cantităților de apă vă prezentam un exemplu de calcul, pentru o scara de bloc:
– total apartamente 36, din care:
– 1 apartament este debranșat;
– 1 apartament are branșament individual înainte de apometrul general;
– 1 apartament este necontorizat –2 persoane;
– 33 apartamente au apometre montate.
-cantitatea înregistrata de apometrul general montat la scara de bloc într-o lună a fost de 226 mc;
-consumul înregistrat de cele 33 apartamente contorizate a fost de 175 mc;
-cantitatea facturată apartamentului necontorizat conform Ordinului 29/1993 a fost de 6,3 mc/persoană, respectiv 6,3 mc x 2 persoane = 12,6 mc;
-din cantitatea înregistrata de apometrul general de 226 mc, s-au scăzut cei 175 mc înregistrati de apometrele montate la nivel de apartament, s-au scăzut și cei 12,6 mc aferenți apartamentului necontorizat, iar diferența rezultată de 38,4 mc a fost impărțită la toate cele 34 de apartamente în mod egal, rezultând reglări de 1,13 mc/apartament.
226mc – 175 mc –12,6 mc= 38,4mc : 34 apartamente = 1,13 mc/apartament.
Pe de altă parte, legat de este cantitatea de apă meteo lunară, deoarece în Valea Jiului există un sistem de canalizare mixt se facturează contravaloarea serviciilor de colectare, transport și epurare ape pluviale chiar și în zonele unde nu exista rețele de canalizare pluvială, apele provenite de la ploi fiind preluate de canalizarea apelor uzate menajere. Cantitatea de precipitații este comunicată lunar de A.N.M. în baza unui contract încheiat între S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. şi A.N.M. Pentru luna octombrie 2020, spre exemplu, cantitatea de precipitații comunicată de A.N.M. a fost de 102,58  l/mp.