De două zile, specialiștii INSEMEX adună probe de la spitalul din Constanța. Sunt probe ce vor fi predate procurorilor, dar și probe ce urmează să fie aduse în laboratoarele de la Petroșani.

Din păcate, draftul la care ar fi trebuit să lucreze și care să conțină norme de securitate în secțiile ATI, este doar o intenție uitată în sertar, iar România este țara în care bolnavii ard pe secțiile în care ajung să se trateze.
De duminică, o echipă de 8 specialiști ai INSEMEX Petroșani strânge probe și face verificările la fața locului. Mai mult, cercetătorii au luat ca probă fiecare fir de pământ, cablu sau instalație, ca să le studieze. O parte vor ajunge la procurori.
„Au avut două zile de lucru intens la fața locului și marți pleacă spre casă. Probele pe care le adună Parchetul sunt cele pe care noi le indicăm și vor fi ridicate de poliția criminalistică și trimise la INSEMEX în vederea expertizării lor în laboratoarele de specialitate. Luni au stat ore întregi și, pe o folie întinsă în curte au cernut molozul, ca să identifice eventualele proble ce ar putea să fie amestecate cu molozul produs în timpul stingerii incendiului”, a declarat Artur Găman, director general INCD INSEMEX.
Toate instalațiile sunt verificate acum de experți, care și filmează cu camere performante întreaga incintă în care s-a
produs tragedia. „S-au urmărit traseele de cabluri, starea instalațiilor electrice, branșamentele, echipamentele medicale, care o parte dintre ele, vor fi aduse la INSEMEX”, mai spune directorul INSEMEX.
De precizat că, în luna
februarie, specialiștilor de la INSEMEX le-a fost solicitat un ghid de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate.
Specialiștii de aici spuneau atunci că vor elabora un studiu cu privire la diminuarea riscului de apariție a incendiilor și exploziilor, însă, după ce le-au dat câteva recomandări, nimeni nu a mai participat și la
elaborarea acestui ghid.
Studiul este însă, absolut necesar mai ales acum când, în aceste secții se folosește oxigenoterapia cu volume mari, fapt care crește riscul apariției incendiilor și exploziilor
„Am pe masa mea adresa prin care Agenția Națională de Management a Calității în Sănătate ne-a trimis-o în
3 februarie, acest an și în care ne solicita, în primă fază, niște măsuri urgente pe care să le trimitem cu celeritate, pentru a putea să fie puse în practică repede și urma ca ulterior să participăm, la constituirea unui grup de lucru, care să participe la auditarea implementării măsurilor mai ample. Din păcate, cum se întâmplă la noi de multe ori, după ce vâlva s-a stins, s-au stins și bunele intenții și totul a rămas în aer”, a explicat Artur Găman.
Cercetările în astfel de cazuri durează mult, iar experții sunt de părere că timpul mare este
perfect justificat de importanța pe care o dau procurorii fiecărui amănunt. „De exemplu, expertiza tehnică de la Piatra Neamț am predat-o acum două luni. Săptămâna aceasta, la final, va intra în dezbatere, în Consiliul Științific, draftul cercetării de la Matei Balș, deci, săptămâna viitoare va fi transmisă. Dar pot să spun că e complex, pentru că nu ne permitem să ne jucăm cu asemenea lucruri și trebuie studiată fiecare ipoteză, simularea computerizată de asemenea. În laborator, perioada de randare este foarte mare, deci sunt lucruri care nu depind de noi și trebuie să ne facem meseria cu
profesionalism”, a conchis
directorul INSEMEX.
Șapte oameni au murit în secția de terapie intensivă a spitalului din Constanța și expertiza celor de la singurul institut de cercetare în domeniul exploziilor, INSEMEX Petroșani, va da
verdictul, după luni de zile de analize și simulări de laboator.
Diana Mitrache