Cãtelul lãsat sã agonizeze la Polatiste este gata de adoptie

Cãtelul botezat „Ortacu” de cãtre salvatori a apartinut unui cioban care pãstea oile în masivul Parâng. Cãtelul a ajuns de la stânã pânã în zona circulatã a Defileului Jiului si a fost lovit de o masinã. Cu trei picioare rupte, Ortacu” a fost lãsat de cioban sã moarã în chinuri.
Mai bine de un an de zile s-au  chinuit voluntarii de la Kola Kariola pentru salvarea cãtelului, dar mai ales pentru a-i reda mobilitatea si de a-l face un cãtel normal.
„Ortacu” a fost gãsit de doi pescari cãrora li s-a fãcut milã de el. Cãtelul încerca sã se retragã într-un loc izolat din defileu, unde sã moarã. Pescarii au cerut ajutor unui voluntar care se ocupa cu salvarea animalelor.  Andreea Huszar, reprezentantul ”Dare to Care” a preluat cãtelul si dupã ce i-a fost acordat primul ajutor de cãtre medicul asociatiei, a fost  trimis cãtre Asociatia Kola Kariola, unde Andreea stia cã patrupedul are mai multe sanse de a fi salvat. Eforturile au fost imense dar au  meritat spun salvatorii cãtelului.
”Oricât m-as strãdui, nu pot descrie în cuvinte salvarea lui. Un an, 2 luni si 25 de zile timp în care peste jumãtate de an a stat internat, timp în care mai bine de un an s-a chinuit mergând cu 3 lãbute rupte si strâmbe, cãlcând practic pe încheieturi, perioadã în care am pierdut numãrul anesteziilor, iar interventiile chirurgicale nu le poti numãra pe degetele de la 2 mâini. De azi, pentru ‘Ortacu’ pot spune cã s-a terminat calvarul. Ortacu este un câine normal”, spun cei de la Kola Kariola. Cãtelul a avut nevoie de o serie de proteze din titan realizate în Rusia, pentru lãbutele rupte, care i-au fost montate în urma unor interventii chirurgicale complexe.
”Multumesc pentru sprijin financiar asociatiei Paws2rescue, prietenei si voluntarei noastre Heike Lewenhagen din Germania. (…) ‘Ortacu” poate pleca acasã la o familie care sã-i ofere dragoste si îngrijire pe mãsura bunãtãtii lui”, mai spun cei la Kola Kariola. „Ortacu” va mai avea nevoie de controale medicale, astfel cã familia care-l adoptã trebuie sã fie din zona Bucurestiului, pentru a-l duce periodic la medicul veterinar.
Maximilian Gânju