Plata cu salariile angajatilor de la Complexul Energetic Hunedoara se ridicã la 70% din totalul cheltuielilor. Situatia este una care treneazã de ani de zile, iar consecintele se observã cu ochiul liber. Investitiile bat pasul pe loc.
“Cheltuielile salariale se ridicã la 70% din totalul cheltuielilor pe lunã. Asa a fost în minerit în ultimii  20 de ani. Cam pe acolo s-a mentinut”, a spus directorul general al CEH, Viorel Stancu.
Potrivit raportului financiar al CEH, la sfârsitul primului semestru al acestui an, cheltuielile cu personalul se ridicau la suma de 151.144.585 lei, în scãdere fatã de sfârsitul anului trecut, asta în timp ce veniturile din exploatare erau de 273.556.862 lei. Între timp, o parte dintre angajati au pãrãsit sistemul prin pensionare.
Pacea socialã din Valea Jiului a fost cumpãratã de ani de zile cu ajutorul salariilor.
“A fost 80%, 60%, dar media este de undeva la 70%”,  a mai spus sursa citatã. Bilantul de la finalul anului trecut aratã cã s-au diminuat cheltuielile cu personalul.
“Se constatã cã la capitolul cheltuieli cu personalul s-a înregistrat o economie de 11.193 mii lei, respective 3,37%. Reducerea se datoreazã faptului cã în perioada insolventei, începând cu data de 17.03.2016 pânã în data de 08.11.2016, administratorul judiciar a denuntat contractul  colectiv de muncã aflat în vigoare pânã la 31.07.2016.
Prin denuntarea CCM s-au efectuat economii în anul 2016 din: neacordarea adaosului de  sãrbãtori, neacordarea primei jubiliare, neacordarea adaosului de ziua salariatului, neacordarea pânã în luna septembrie a primei de pensionare, neacordarea pânã în luna noiembrie a ajutoarelor sociale pentru boli grave si incurabile, neacordarea adaosului de ziua copilului, neacordarea tichetelor cadou, neacordarea tichetelor de masã, neacordarea pânã în luna noiembrie a ajutorului de încãlzire. De asemenea reducerea cheltuielilor cu personalul se datoreazã si faptului cã personalul a fost în întreruperea temporarã a activitãtii prin suspendarea contractelor individuale de muncã fãrã încetarea raporturilor de muncã pe motive economice, pe o perioadã cuprinsã între 1 si 10 zile pe lunã, perioadã în care salariatii au beneficiat de o indemnizatie egalã cu 75% din salariul de bazã corespunzãtor locului de muncã ocupat”, aratã raportul administratorilor de la finalul anului trecut.
Monika BACIU