Muzeul Mineritului din Petrosani are deschise portile aproape zilnic pentru cei care doresc sã cunoascã o parte din istoria mineritului din Valea Jiului. Iar pentru a-i atrage pe vizitatori si a fi cât mai vizibil, reprezentantii muzeului au afisat programul de vizitare chiar pe un copac din curtea institutiei aflat în imediata apropiere de trotuarul de pietoni, desi acest programul este afisat si pe usa de intrare la muzeu.

Reprezentantii muzeului, probabil, s-au gândit cã dacã lipesc pe copac programul de vizitare atrag mai usor privirile oamenilor care trec pe stradã si îi determinã sã intre.

Muzeul Mineritului, singurul de acest fel din România a împlit anul trecut o jumãtate de secol de existentã, acesta fiind înfiintat ca un omagiu adus muncii minerilor.

Institutia, prin exponatele si lucrãrile pe care le are din cele sapte sãli, evocã istoria mineritului si dezvoltarea tehnicii miniere în decursul exploatãrii cãrbunelui.

Vechi unelte de lucru, ca de exemplu fistãu, tiu (târnãcop), stufar (instrument pentru însemnarea lucrãrilor miniere) amnare (brichete de aprins capsele de puscat), ventilator manual, aparat de salvare (cu burduf), lopeti, sape sau securi, pe lîngã faptul cã reprezintã un valoros material din istoria mineritului, scot în evidentã si conditiile grele de lucru din subteran.

Clãdirea care adãposteste astãzi Muzeul Mineritului se aflã în patrimoniul statului, dupã ce a servit multi ani drept locuintã de serviciu directorilor din cadrul Societãtii Anonime Române  Petrosani.

Prin cele peste 4000 de obiecte si documente expuse muzeul descrie bazinul cargonifer al Vãii Jiului cu frumusetile si bogãtiile sale, cu istoricul descoperirii si punerii în exploatare a „diamantelor negre” din adâncurile Vãii Jiului.

Muzeul Mineritului este unul din punctele de atractie pentru toti cei care viziteazã Valea Jiului.

Marius MITRACHE