11Castelul Huniazilor de la Hunedoara atrage ca un magnet. A fost inclus în mai multe top-uri realizate de site-uri sau publicatii românesti si strãine si, întotdeauna a prins primele locuri. Iar frumusetea sa si arhitectura impunãtoare atrage mii de turisti.

Constructia impunãtoare sau legendele tesute în jurul lui plaseazã Castelul Corvinilor (Huniazilor) din Hunedoara pe primele locuri în ceea ce priveste locurile ori constructiile atractive pentru turisti.  Constructia medievalã ce se pãstreazã atât de bine este an de an vizitatã de mii de turisti, care vin la Hunedoara pentru a descoperi frumusetea Castelului sau chiar pentru a cãuta fantome în ungherele ascunse ale fostului domeniu al Corvinilor.

De data aceasta, Castelul Huniazilor a ajuns pe locul doi în topul celor mai frumoase 10 locuri din tara noastrã., realizat de reporterii Realitatea, dar asta dupã ce strãinii s-au înclinat în fata constructiei impunãtoare. „Magnifica structurã, dupã cum numesc jurnalistii strãini Castelul Huniazilor, a fost construitã în secolul al XIV-lea, în stil gotic, fiind cunoscutã si sub numele de Castelul Hunedoara. Ridicat de Iancu de Hunedoara, castelul este una dintre cele mai importante constructii gotice nu numai din Transilvania, ci din întreaga tarã”, scriu cei de la Realitatea. Iar Castelul nu si-a dezvãluit nici acum în totalitate misterele ce îl înconjoarã.

Istoria apreciatã de strãini

Castelul Corvinilor a fost înãltat pe locul unei vechi întãrituri, pe o stâncã la picioarele cãreia curge pârâul Zlasti. A fost una dintre cele mai mari si vestite proprietãti ale lui Iancu de Hunedoara si, din acest motiv, castelul a cunoscut în timpul acestuia însemnate transformãri. El devine astfel o somptuoasã locuintã, nu numai un punct strategic întãrit. Cu trecerea anilor, diversii stãpâni ai castelului i-au modificat înfãtisarea, îmbogãtindu-l cu turnuri, sãli si camere de onoare. Dupã ce si-a pierdut utilitatea initialã, castelul a fost restaurat si transformat în muzeu. Unic în România ca arhitecturã, monumentul este vizitat anual de mii de turisti. “Bântuit” chiar de legenda lui Dracula, Castelul Corvinilor din Hunedoara este recomandat de expertii de la Lonely Planet drept o destinatie “de vis” si este inclus în topul celor mai frumoase 10 castele din Europa.

Mitul contelui Dracula, magnet pentru turisti

11-1Pe de altã parte, un clasament realizat în 2010 plaseazã Castelul Huniazilor pe pozitia a doua a celor mai înfricosãtoare clãdiri din lume. Americanii cred cã arhitectura goticã si istoria întunecatã si adevãratã a familiei Corvinilor sunt suficiente pentru a-ti bãga ceva fricã în oase. Cunoscut si sub denumirea de Castelul Huniazilor sau Cetatea Hunedoarei, Castelul Corvinilor atrage prin constructia impunãtoare, cu acoperisuri înalte, cu turnuri si turnulete, ferestre înguste cioplite în piatrã si balcoane împodobite cu dantelãrie de piatrã. Dupã ce si-a pierdut utilitatea initialã, castelul a fost restaurat si transformat în muzeu. Unic în România ca arhitecturã, din 2009 si Dracula si-a fãcut simtitã prezenta între zidurile fortãretei. Vlad Tepes, mai cunoscut peste hotare sub numele de Dracula, nu este chiar strãin de meleagurile hunedorene sau de Castelul Corvinilor. Potrivit istoricului Radu Florescu, în 1452 Vlad Tepes l-ar fi vizitat pe Iancu de Hunedoara la castel pentru prima datã, iar 10 ani mai târziu Tepes, care cãuta refugiu dupã atacul de noapte asupra unei tabere turcesti, a fost judecat si întemnitat pentru mai bine de un an la castel, dupã care a avut domiciliu fortat la Visegrad.  Toate aceste elemente îmbracã acest castel într-o aurã de legendã, fie ea înfricosãtoare sau nu, care atrage an de an mii de turisti care vor sã vadã istoria Corvinilor la ea acasã.

Carmen Cosman