Care va fi programul Petrosani – Varpalota de 20 de ani?

În 2018, comunitãtile maghiarã si românã, din Varpalota si Petrosani, vor avea mai multe proiecte în comun. Vor fi implicati elevii, dar si consilierii locali, iar, în plus, activitãtile vor fi finantate chiar de un ONG din Ungaria, care va face proiectul comun pânã în 15 decembrie.
Deja autoritãtile din cele douã tãri s-au întâlnit la Petrosani si au discutat ce urmeazã sã se întâmple în 2018, când marcãm douã decenii de la semnarea înfrãtirii.
„Programele consacrate au fost trecute în revistã. S-a trecut si o colaborare cu Scoala Avram Stanca si o scoalã din Varpalota, iar în ceea ce priveste activitãtile privind aniversarea a 20 de ani de înfrãtire, nu s-au stabilit deocamdatã decât cele douã sedinte comune ale celor douã Consilii Locale, una la Petrosani si una la Varpalota. Iar programele concrete vor fi stabilite în urmãtoarele zile, având în vedere cã, în afarã de bugetul local, din care se vor aloca ceva bani pentru aceste activitãti, si o fundatie din Ungaria va sustine financiar evenimentele, prin proiectele sale”, a declarat Eduard Wersanski, consilier pe probleme de minoritãti în cadrul primãriei Petrosani.
Pânã în 15 decembrie, cele douã comisii care se ocupã de stabilirea programului, trebuie sã finalizeze totul. Vor fi luate în calcul activitãti comune, începând cu ziua de 15 martie a anului 2018, activitãtile mai importante urmând sã se desfãsoare în vara si toamna si vara viitoare, pentru cã în luna mai, în Ungaria, au loc alegeri parlamentare.
Diana Mitrache