[ Care sunt măsurile de restricție ce intră în vigoare de luni? ]

D e astăzi (luni) intră în vigoare o serie de măsuri suplimentare de control al pandemiei de COVID-19, aprobate de Guvern la sfârșitul săptămânii trecute.

Astfel, este interzis, pentru o perioadă de 30 de zile, organizarea evenimentelor private, nunţi, botezuri, conferinţe, workshopuri. De asemenea, se limitează programul magazinelor între orele 5,00 şi 21,00, iar de la ora 22,00, pe întreg teritoriul ţării va fi interzisă circulaţia, cu unele excepţii, la care se adaugă persoanele
vaccinate sau trecute prin boală şi care trebuie să prezinte organelor de control certificatul verde. Și nu în ultimul rând, masca devine obligatorie „peste tot”.
Potrivit șefului DSU, Raed Arafat, accesul în toate zonele care nu sunt esenţiale se face folosind certificatul verde pentru persoanele vaccinate
anti-COVID sau trecute prin boală.
„Pentru magazinele esenţiale se intră cu măsurile de sănătate publică, dar fără certificat verde. În rest, se intră pe certificat verde, pentru persoane vaccinate sau trecute prin boală. Copiii care sunt sub vârsta vaccinării nu pot intra în spaţiile respective decât dacă sunt însoţiţi de un adult care este cu certificat valabil de vaccinare sau trecut prin boală”, a completat Arafat.
Şeful DSU a precizat că pentru magazinele alimentare din interiorul centrelor comerciale se va putea intra doar cu certificatul verde, „pentru că în mall nu se va putea intra decât cu certificatul verde – vaccinat sau trecut prin boală”.
„Tot ce este în mall numai cu certificat verde. Dacă n-ai certificat verde, te duci la o farmacie care nu este în mall. Dacă nu ai certificat verde, te duci la magazine care nu sunt în mall, adică la magazine alimentare. (…) Adică intră pe uşa intrării de la mall şi îmi spune că merge la supermarket, după care te trezeşti cu el în cinematograf! Deci, nu va merge acest lucru. Esenţiale sunt magazinele de alimente şi tot ce vinde partea alimentară, care este esenţială. În rest, mall-uri etc., se intră cu certificat verde”, a explicat Arafat, întrebat despre faptul ca în mall-uri sunt şi farmacii şi magazine alimentare.
Restaurantele vor
continua să funcţioneze, cu limitarea programului până la ora 21,00, însă doar pentru persoanele cu cerificat verde COVID sau care au fost infectate cu SARS-CoV-2 şi s-au vindecat. Rămâne valabilă livrarea la domiciliu după orele 21.00 şi pe durata nopţii.
Românii care vor dori să plece în concediu în perioada următoare
trebuie să știe că în hoteluri vor fi cazate
doar persoanele care au certificat verde, respectiv sunt vaccinate sau au
trecut prin boala
COVID – 19.
În ce privește activităţile competiţiilor sportive vor fi desfăşurate fără public în următoarea perioadă. Sunt interzise concertele, spectacolele în aer liber, iar la nivel de cinematografe, la nivel de teatre, capacitate de 30%, dar cu certificat verde, testat sau trecut prin boală.
Pe de altă parte, activităţile religioase nu sunt interzise, dar participanţii vor trebui
să poarte mască de protecţie şi să se asigure doi metri pătraţi pentru
o persoană.