Deficientele constatate de inspectorii financiari de la Curtea de Conturi la Complexul Energetic Hunedoara au ajuns pe masa procurorilor DNA.  Ministerul Mediului  nu a rãspuns solicitãrii auditorilor de la Curtea de Conturi în ceea ce priveste tranzactiile cu certificatele de carbon tranzactionate de Complexul Energetic Hunedoara.  În anul 2014, inspectorii Curtii de Conturi au cercetat activitatea CEH pe mai multe paliere (http://cronicavj.ro/wp/?p=67905, http://cronicavj.ro/wp/?p=67854). Desi deficientele  constatate au fost grave, aducând prejudicii atât statului cât si Complexului Energetic Hunedoara, la DNA, dosarul pare a se fi întepenit într-un sertar.
“Urmare a efectuãrii în perioada 03.09.2014-19.12.2014 a actiunii de “control privind situatia, evolutia si modul de administrare a patrimoniului public si privat al statului”, precum si legalitatea realizãrii veniturilor si a efectuãrii cheltuielilor pe anul 2013 la Societatea Complexul Energetic Hunedoara, a fost încheiat raportul de control (…) înregistrat la Camera de Conturi Hunedoara (…). Pentru valorificarea constatãrilor consemnate în acest raport de control, au fost efectuate urmãtoarele demersuri: s-au solicitat Ministerului Mediului si Schimbãrilor Climatice date referitoare la istoricul tranzactiilor cu certificate de emisii de gaze cu efect de serã, atât direct cât si prin Departamentul IV al Curtii de Conturi, date care însã nu ne-au fost comunicate; s-a emis decizia (…) comunicatã entitãtii verificate si forumului superior al acesteia, consiliului de administratie; cu adresa nr. 249/10.01.2015, Camera de Conturi Hunedoara a transmis Departamentului IV al Curtii de Conturi propunerea de sesizare a organelor de urmãrire penalã, împreunã cu toatã documentatia necesarã (raportul de control, anexele si obiectiunile entitãtii). Propunerea a fost aprobatã de cãtre Plenul Curtii de Conturi a României care, prin hotãrârea Plenului nr. 231/09.07.2015, a dispus sesizarea organelor de urmãrire penalã; cu adresa nr. 554/28.04.2015, în baza avizului Departamentului Juridic al Curtii de Conturi a României nr. 44409/29.04.2015, Camera de Conturi Hunedoara a transmis raportul de control împreunã cu anexele acestuia, Directiei NAtionale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba Iulia, la solicitarea acestui serviciu. La data prezentei, nu avem nicio comunicare privind stadiul solutionãrii dosarului penal de la organele abilitate”, aratã o informare a Curtii de Conturi.
Auditorii financiari de la Curtea de Conturi se vor întoarce la CEH pentru a vedea dacã societatea a recuperat prejudiciile.
”Referitor la înlãturarea neregulilor consemnate în raportul de control, stabilirea prejudiciilor si recuperarea acestora, vã informãm cã aceste aspecte sunt verificate în perioada 6.11.2017-15.12.2017, cu ocazia actiunii de “Control privind situatia, evolutia si modul de administrare a patrimoniului”, aflatã în desfãsurare la Complexul Energetic Hunedoara, conform planului de activitate al Curtii de Conturi aprobat prin hotãrârea Plenului nr.275/28.07.2016”, mai aratã Curtea de Conturi.
Multe din dosarele care au fost în cercetare la DNA au fost clasate de procurori. Astfel, la CEH nimeni nu se face vinovat pentru situatia în care a ajuns societatea.
Monika BACIU