Candelele au luminat la INSEMEX în memoria celor cinci specialisti ai centrului de cercetare din Petrosani. Cercetãtori care aveau sã-si piardã viata în urma unei explozii de metan produsã în subteranul EM Vulcan, în urmã cu exact 27 de ani.

În fata plãcii comemorative din cadrul INSEMEX, cercetãtorii si conducerea au aprins lumânãri în semn de recunostintã fatã de sacrificiul colegilor.

4_1Specialistii în minerit de la INSEMEX Petrosani au aprins câte o candelã în memoria colegilor lor care aveau sã piarã în data de 22 martie 1986, în urma unei explozii devastatoare produsã la mina Vulcan. Printre cei care au intrat în mina mortii la teribilul accident ce a schimbat multe reguli de interventie la accidentele minere este si actualul director al institutului, Constantin Lupu. „Sacrificiul colegilor mei nu a fost în zadar si de atunci au fost salvate multe vieti. Ei au rãmas alãturi de noi prin tot ceea ce au fãcut din punct de vedere profesional, dar si prin calitãtile lor umane. Au fost initiatori de domenii, i-au format pe cei cu care au colaborat si ceea ce ne pare astãzi normal, a fost adesea pentru ei un drum anevoios pe care l-au parcurs însã, cu succes. Nu întâmplãtor, tocmai ei au fost numiti în comisia tehnicã de cercetare a accidentului de la mina Vulcan, ci tocmai pentru cã în domeniile lor de activitate au fost cei mai buni. Este o zi tristã si în memoria lor am aprins o candelã la placa din cadrul INSEMEX pe care le este trecut numele, colegi pe care eu îi consider eroi”, a declarat Constantin Lupu.

Douã explozii consecutive

În urmã cu 27 de ani, în ziua de 21 martie 1986, la E.M. Vulcan s-a produs o explozie de metan în urma cãreia au fost accidentati 19 mineri, dintre care 17

si-au pierdut viata. La scurt timp dupã tragicul accident colectiv de muncã, comisia de anchetã alcãtuitã în principal din reprezentanti ai Securitãtii si ai Partidului Comunist i-a trasat conducerii CCSM (INSEMEX-ul de astãzi), drept “sarcinã de partid” sã investigheze cauzele

producerii accidentului. Cercetãtorii de la INSEMEX au coborât în subteran iar 5 dintre cei 6 specialisti în minerit care au fãcut parte din comisie si-au pierdut viata în urma unei noi explozii de metan. Au pierit atunci, în primãvara anului 1986, prof. univ. dr. ing. Constantin Teodorescu, directorul CCSM, ing. Mihai Pãtrascu, seful Laboratorului Aeraj, Metan, Focuri, drd. ing. Dumitru Ionescu, drd. ing. Francisc Bana si ing. Mihai Pusac. Singurul care a scãpat cu viatã a fost inginerul Sabin Tat.

Sacrificiul lor a salvat sute de vieti de atunci, autoritãtile comuniste fiind convinse sã aplice dispozitiile specialistilor de la INSEMEX, dispozitii în vigoare si astãzi, si care spun cã dupã o explozie se pot produce replici iar accesul în zona accidentului sã nu se facã imediat ci numai dupã o anumitã perioadã de timp.

Maximilian Gânju