Bugetul municipiului Vulcan – 37,649.15 mii lei

Bugetul municipiului Vulcan pentru anul 2017 a fost suspus dezbaterii publice. Au participat consilieri locali, dar si cetãteni. Bugetul pentru anul în curs este mai mic fatã de anul 2016. Astfel, anul trecut bugetul municipalitãtii vulcãnene a fost de 38,624.00 mii lei, iar anul acesta sunt previziunile sunt de 37,649.15 mii lei.

“Fiind datã ordonanta de Guvern prin care majoritatea taxelor si impozitelor nu vor mai merge cãtre stat, ci vor rãmâne la primãrie, atunci bugetul local se va mãri putin si vom putea cuprinde mai multe obiective pe care sã le rezolvãm pentru comunitatea noastrã. Întotdeauna am fãcut în asa fel încât cetãteanul sã fie cuprins în cât mai multe obiective, sã se rezolve cât mai multe lucruri de care are nevoie. Noi am gândit un proiect pentru acest an cu lucrãrile cele mai importante si lucrãri care au fost începute anul trecut si sã le finalizãm. Deschidem alte câmpuri de “luptã” cu constructorii pentru a demara mai multe obiective. Din pãcate, nu putem sã deschidem foarte multe fronturi de lucru, deoarece finantele nu dau aviz aviz favoriabil pânã nu avem sursa de finantate. Am trecut la o altã metodã de lucru, cu finantare multianualã, adicã o lucrare sã fie cuprinsã pe doi sau trei ani de zile. Am cuprins cele mai importante lucrãri si ne-a rãmas un singur cartier unde nu a fost fãcut nimic, este vorba de cartierul Traian, de la sala de sport pânã la peco, unde am prins drumul ce leagã acest cartier de Bulevardul Mihai Viteazu, cât si strãdute, alei, iluminat, parcuri de joacã. Este singurul cartier care a fost oropsit”, a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan. Edilii se bazeazã si pe fondurile guvernamentale, dar si pe cele europene. Rectificãri de buget vor mai avea loc în cursul acestui an. “Sperãm sã obtinem si fonduri europene sau guvernamentale. Am trimis deja douã proiecte, urmeazã sã mai trimitem o delegatie pentru a depune proiecte pentru fonduri guvernamentale, sã derulãm investitii în municipiul Vulcan”,  a mai spus sursa citatã.

Previziuni neîndeplinite

Pentru anul 2016, previziunile edililor de la Vulcan în privinta bugetului local au fost în sumã de 44,539.00 mii lei, iar bugetul efectiv a fost de 38,624.00 mii lei. Au fost capitole unde nu fost atinse toate încasãrile. Spre exemplu, în anul 2016, la cotele defalcate pe venit au fost previzionate sume de 10,388.00 mii lei, în timp ce încasãrile au fost de numai 6,770.00 lei.  Au fost însã capitole unde previziunile au fost mai mici decât încasãrile efective.  În tot acest timp, veniturile proprii pe care se bazeazã municipalitatea sunt în cuantum de 18,974.03 mii lei.

Investitii

Bugetul pentru acest an prevede si investitii. Au fost cuprinse mai multe lucrãri care au fost începute anii trecuti sau lucrãri noi. Se are în vedere montarea de camere de supraveghere în mai multe zone ale localitãtii, modernizarea pietei, realizarea unui grup sanitar în aceeasi zonã. Totodatã vor fi realizate investitii si în infrastructura medicalã sau cea scolarã.

Monika BACIU