P rintre autorii acțiunilor de braconaj s-a aflat și un minor în vârstă de 13 ani. Braconierii au făcut prăpăd în fondul cinegetic, iar de cele mai multe ori
abandonau vânatul au descoperit anchetatorii. Dacă nu foloseau arme de foc, indivizii puneau lațuri pentru a captura animalele. Printre inculpați s-a aflat și un belgian care a introdus ilegal în țară arme de foc.

Potrivit anchetei, cetățeanul belgian a venit în județ pentru agricultură, și-a făcut o firmă și a cumpărat mai multe hectare de teren în zona Lăsău și Burjuc, pe care a cultivat cereale. Pentru că în culturi intrau animalele sălbatice și provocau daune, belgianul și-a adus ilegal o armă letală cu alice și muniție necesară utilizării, armă pe care și-a depozitat-o în rulota în care locuia în perioada în care se afla în România. La fermă avea un copil de 13 ani, care muncea ca zilier, pe care l-a și luat cu el la câteva acțiuni de braconaj, unde a împușcat un număr de 10 fazani. ”Inculpatul a folosit el însuși arma, dar a și împrumutat-o inculpatului minor pentru a trage după vânat ori pentru a trage la țintă. De altfel, minorului i s-a permis să ia din rulotă arma, pentru a o folosi la acțiuni de vânătoare. (…) Inculpatul s-a deplasat în Belgia, unde a rămas o perioadă de aproximativ o lună. Arma a fost depozitată în rulota de pe raza localității Lăsău, care a fost închisă și asigurată. În contextul în care inculpatul (minorul) presta diverse munci gospodărești ori agricole, acesta avea acces la cheia aferentă ușii rulotei. După plecarea inculpatului (n.r. cetățeanul belgian), profitând de împrejurările prielnice, a luat arma pentru a o folosi la activități de braconaj”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
Minorul și-a mai chemat doi camarazi la acțiunile de braconaj folosindu-se de arma din rulota belgianului. Acesta din urmă, la revenirea în țară a hotărât să aducă și o altă armă, respectiv o armă de foc letală de vânătoare, ca mai apoi o altă armă ”Sauer Beretta” de calibrul 12, împreună cu muniția aferentă, bunuri pe care le-a deținut pe raza localității Lăsău. Pe măsură ce pasiunea inculpatului pentru vânătoare creștea, acesta a povestit despre acțiunile de braconaj și altor prieteni, care și-au manifestat dorința de a participa la acțiuni de vânătoare, fiind angrenate astfel în activitatea infracțională o multitudine de persoane, activitățile de pândire a vânatului devenind pentru unii dintre aceștia un obicei. Tinerii au participat la multe acțiuni de braconaj, dar au trecut și la amplasarea de capcane pentru sălbăticiuni.
”Inculpatul a constatat că într-un din capcanele amplasate în zona Fintoag, pe care le montase personal, se prinsese un lup, care din cauza temperaturilor ridicate, a fost găsit în stare de putrefacție. (…) În capcanele respective s-au prins doi mistreți, care au murit, însă nefiind verificate suficiente de des, în condițiile unor temperaturi ridicate, leșurile animalelor au intrat repede în putrefacție. (…) De asemenea, la sfârșitul lunii august – începutul lunii septembrie, inculpatul a montat mai multe capcane de tip laț la liziera pădurii, în apropierea lanurilor de porumb. A fost prins un porc mistreț, de mari dimensiuni, însă leșul animalului a intrat în putrefacție”, se mai arată în dosar. Suspecții au fost judecați la Judecătoria Deva și condamnați, dar procurorii au cerut confiscarea armelor folosite la infracțiuni. Judecătoria Deva a admis propunerea formulată de procurori și a dispus confiscarea mai
multor arme letale de foc și a cartușelor aferente, dar și a capcanelor folosite la
braconaj, un adevărat
arsenal folosit la comiterea infracțiunilor.