Boboteaza la Straja, tradiție și sărbătoare bisericească

Peste 100 de oameni au venit și au luat partea la slujba de sfințire a apei la Straja. Salvamontiștii au adus apa de la cele 7 izvoare de pe munte și, la schit, părintele Dimitrie Ivașco a fost cel care a ținut slujba de Bobotează. Apoi, a împărțit apa credincioșilor veniți pe schiuri, dintre turiști, dar și localnicilor.

De Bobotează, zeci de oameni consideră că slujba cea mai frumoasă este la Straja. Și asta, pentru că acolo, pe vârful muntelui, ești mai aproape de Dumnezeu. Și, unde mai pui că apa a fost adusă de salvamontiști direct de la izvoare, fiind o apă pură. Dar anul acesta vreema a fost potrivnică salvamontiștilor, care nu au îndurat gerul Bobotezei, dar au simțit lipsa zăpezii. „Anul acesta a fost puțin mai greu, deoarece este foarte puțină zăpadă în zona de creastă și, mai ales, în zona izvoarelor, drept pentru care deplasarea am făcut-o pe jos, fără schiuri sau cu vreun mijloc de transport pe șenile”, a spus George Resiga, șeful echipei Salvamont.
Emil Părău este cel care a ctitorit schitul și care, ca în fiecare an, din 2000, participă la acest moment deosebit. „Ca în fiecare an, venim de Bobotează la Straja, pentru că noi
credem că este ceva mai deosebit. Astăzi se sfințește apa din cele 7 izvoare. Salvamontiștii au plecat după apă de dimineață, iar părintele va sfinți apa și de ce să nu credem că, odată ce vom lua această apă sfințită, ne vom reînnoi și noi. Doamne ajută!”,
a spus Emil Părău, ctitorul schitului.
La Straja vin atât turiștii, pe schiuri, să ia parte la slujbă, cât și oameni care urcă de jos, pentru a
participa la acest moment. Sunt oameni care au urcat în fiecare an și care cred că, de Bobotează, la Crucea din Straja sunt mai aproape de Dumnezeu.
Diana Mitrache