Blocurile de la Câmpu lui Neag, pentru taberele studențiilor de pretutindeni

F ostele blocuri construite la Câmpu lui Neag, pentru a muta un sat întreg, lăsând loc carierei de huilă, sunt acum ale Universității din Petroșani.

Se fac demersuri pentru atragerea de fonduri europene, spune rectorul școlii de la noi, iar mai apoi, acolo vor ajunge studenții în diverse tabere de creație.
Clădirile în care oamenii de la sat nu s-au mutat niciodată, au ajuns într-un stadiu de degradare ce impune mai multe renovări. Rectorul Universității, profesorul universitar Sorin Radu susține că acel proiect a fost creat mai ales că la noi ajung și studenți basarabeni, dar și din alte zone ale țării și că ar fi foarte potrivite pentru activitățile lor.
„Baza de la Câmpu lui Neag a fost concepută ca o bază pentru românii de pretutindeni. Ne-a fost dată în folosință printr-o HG prin care era pusă la dispoziția taberelor de vară, care au loc în capus. O parte din studenți era cazată acolo și erau sculptori, pictori, care acolo își desfășurau activitatea”, a spus prof univ dr ing Sorin Rodu, rectorul Universității din Petroșani.
Acum, însă, sunt demersuri birocratice ce trebuie finalizate și mai apoi pot fi accesate fonduri cu care cartierul de blocuri de acolo să ajungă un alt campus pentru creație. „De circa două luni am reușit ca, printr-o HG să ne fie transferată universității noastre și acum suntem în etapa în care le întabulăm, ca apoi să facem lucrări acolo. După aceea, încercăm să scriem proiecte pentru atragerea de fonduri ca să le finalizăm”, a mai adăugat Rectorul universității din Petroșani.
De altfel, universitatea are în derulare o serie de proiecte prin care vrea să reabiliteze baza didactică și cea sportivă, dar intenționează să facă și din aceste clădiri un loc în care studenții din toată țara să vină și să ia parte la tabere. În plus, anual, la Universitatea de la Petroșani vin studenți în tabere de creație, ultima fiind încheiată acum o săptămână.
Diana Mitrache