Reteaua Mining Watch România condamnã agresivitatea angajatilor Deva Gold care au blocat cu masina drumul activistilor la Certej si i-au agresat verbal. Activistii documentau, pe drumul comunal DC 24A, panourile de santier a douã noi autorizatii eliberate în beneficiul companiei miniere.

Eldorado Gold (ELD), o companie canadianã de aur low cost, intentioneazã sã deschidã în România prima minã de suprafatã unde se vor utiliza cianuri pentru prelucrarea aurului. Depozitul de la Certej este detinut de Deva Gold SA, un joint-venture între Eldorado Gold (80%) si compania de stat Minvest Deva (~20%). Propunerea se confruntã cu o opozitie puternicã, atât nationalã cât si internationalã. Activistii Mining Watch s-au aflat marti, 28 martie, la Certej pentru a verifica legalitatea lucrãrilor de santier care se desfãsoarã pentru construirea a douã bazine necesare exploatãrii. În acest sens, activistii s-au deplasat pentru a vizualiza panourile de santier care potrivit legislatiei în vigoare trebuie sã fie afiste într-un loc vizibil si accesibil publicului.  În momentul când activistii au dorit sã plece, masina lor a fost blocatã de un autovehicol alb, ce a oprit brusc, perpendicular pe drum. Masina apartinea pazei companiei miniere. Din cauza refuzului de a elibera drumul si a agresivitãtii verbale a reprezentantilor companiei, activistii au apelat serviciul 112.Tensiunile au continuat pânã la venirea politiei, culminând cu interventia unui muncitor al santierului Deva Gold care a smuls agresiv telefonul cu care se documenta întreaga situatie. Filmul privind actiunea violentã a angajatilor poate fi vizualizat aici: https://goo.gl/nqOy0U

“O companie care nu are nimic de ascuns, nu blocheazã calea activistilor. Cu acest gen de atitudine de bãtãus din curtea scolii, compania minierã vrea sã intimideze cetãtenii români care nu sunt de acord cu exploatarea cu cianuri a aurului. Compania uitã, în mod clar, cã Certej nu e un stat în stat si cã trebuie sã respecte legile democratice ale tãrii noastre”, a declarat Roxana Pencea, unul din activistii prezenti la Certej. Deva Gold nu este la prima ilegalitate comisã. În 2014, Mining Watch a surprins lucrãri în santier care s-au dovedit a fi ilegale. Anul trecut le-au fost oprite din nou lucrãrile, de data aceasta prin sentintã judecãtoreascã  În urma incidentelor activistii prezenti au depus plângere penalã împotriva agresorilor.