Biserica, scolile, primãria si spitalul – împreunã pentru viitor

Mai multi factori de rãspundere, printre care s-au numãrat inclusiv preotii diverselor culte din Petrosani, s-au reunit, la finele sãptãmânii trecute, la sediul Asociatiei Caritas pentru a vedea care ne sunt valorile.
Au vorbit despre ce e bun si ce trebuie evidentiat în comunitatea noastrã, asa încât sã întrevedem o schimbare în bine. Initiativa le apartine celor de la Caritas, care chiar ar urma sã vinã în sprijin cu proiecte finantate din afara tãrii.
„Este timpul ca sã punem în atentia publicã câteva notiuni elementare ce tin de comunitate si trebuie sã discutãm, înainte de a actiona, asa încât sã vedem ce întelegem si care sunt valorile pozitive, care trebuie sã ne stea la baza comunitãtii noastre. Lansarea la discutie am fãcut-o cãtre reprezentantii institutiilor publice, preotii nostri, cãtre cei din mediul educational, medical. Am avut chiar surprizã cã au venit din toate aceste domenii la întâlnire si tematica a fost legatã de valorile ce ne pot sta la baza comunitãtii noastre”, a spus  Alexandru Kelemen, coordonator al Asociatiei Caritas Petrosani, care a fãcut invitatiile.
Cu totii cunosc un medic ce meritã evidentiat, un profesor care face minuni, un preot care stie sã ajute sau un sportiv ce meritã sã ne mândrim cu el si tocmai acest aspect ar putea ajunge sã ne identifice în comunitate.
„Existã foarte multe activitãti bune si foarte multe valori în comunitatea noastrã. A fost prezent si Avram Iancu, unul dintre ai nostri, care a dus numele Petrosaniului departe si noi trebuie sã diseminãm aceastã informatie, pentru cã cred cu tãrie cã un astfel de exemplu de apartenentã comunitarã este bine de diseminat cãtre copii, în scoli si putem face asta prin programe , prin care cei mici sã devinã curajosi si îndârjiti sã facã lucruri bune. Cred cã avem oameni în toate domeniile: medical, educational, stiu multi profesori care sunt foarte buni, dar fac lucruri doar pentru clasa lor, nu pentru scoalã, pentru cã se lovesc  de partea institutionalã, dar cred cã puterea exemplului este cea care poate sã determine si alti oameni sã vinã cu initiative, chiar dacã sistemul ne pune uneori frâne”, a explicat Alexandru Kelemen.
Pe viitor, sunt asteptati toti cei care au ceva de spus, asa încât sã promovãm o comunitate solidã, iar Grupurile locale de initiativã sã devinã functionale.
Diana Mitrache