Bebelus salvat de gunoieri dintr-un container

Un nou nãscut a fost gãsit de angajatii de la salubritate, joi dimineatã, într-un cartier aflat la periferia municipiului Petrosani. Sansa micutului a fost unul dintre muncitorii de la salubritate, care i-a auzit scâncetele si l-a salvat.

Copilul, un nou nãscut învelit într-un cerceaf, a fost gãsit la containerul de pe strada Saturn din Cartierul Aeroport. Acolo, muncitorii de pe masina de gunoi, au încãrcat deseurile pe la ora 9,00 dimineatã, iar unul dintre oameni a auzit un scâncet. S-a uitat în tomberon, cu gândul cã e un câine sau o pisicã si a rãmas înmârmurit. „Am gãsit un copilas, era nou-nãscut, cã avea sânge. Era învelit într-un cearceaf. Când l-am vãzut, am chemat imediat colegii si soferul, cã m-am speriat. Nou credeam câ e un pisic si voiam sã îl salvez, cã am mai fãcut asa. E pãcat de un mât, dar de un copil! L-am acoperit imediat si am chemat salvarea si politia. Salvarea l-a luat si cred cã, l-am salvat”, povesteste cu bucurie Petre Mãturar, muncitor la salubritate. „Când am auzit glasul de copil, plângând, am dat un pic cearceaful de o parte si i-am vãzut piciorusul. M-am speriat un pic si le-am zis colegilor cã e un copil viu. Am chemat salvarea si l-am salvat”, spune celãlalt angajat de pe masina de salubritate.

2-1Copilasul a fost dus imediat la spitalul din Petrosani si medicii care l-au consultat spun cã e în afara oricãrui pericol. „Starea generalã a copilului e bunã. I s-a fãcut toaleta si avea o usoarã hipotermie. Sunt criminalistii acolo si fac investigatii. Copilul are 2.050 de grame si e de sex masculin. Era plin de sânge încã, semn cã a fost nãscut doar de câteva ore”, a declarat Ioan Ciugulea, director adjunct al Spitalului de Urgentã din Petrosani, în timp ce Ioan Ienea, cel care i-a dat primele îngrijiri la Unitatea de Primire de Urgente, spune cã micutul era bine si doar putin hipotermic, motiv pentru care se va însãnãtosi curând.

Criminalistii au luat probe de la containerul în care a fost gãsit micutul, dar si de la spital, unde i-au fost prelevate probe din cordonul ombilical, pentru a afla cine este femeia care i-a dat viatã si apoi l-a aruncat la gunoi, în ideea de a-l ucide. „Imediat s-a deplasat la fata locului o echipã operativã complexã formatã din criminalisti si ofiteri de politie judiciarã, precum si o ambulantã. A fost declansatã o anchetã în vederea identificãrii mamei care si-a abandonat bebelusul. Dacã va fi gasitã, femeia riscã pedeapsa cu închisoarea de pânã la 15 ani pentru punerea în primejdie a vietii nou-nãscutului conform art. 306 Cod Penal.

2-2Politia face acum investigatii si primii audiati au fost oamenii din zonã, care nu îsi explicã cum a fost posibil asa ceva. „Eu lucrez aici la postul de transformare din vecinãtate, dar am iesit afarã, doar când am auzit gãlãgie, cã chemaserã salvarea si politia. Bãietii auziserã plânsetul si au vãzut copilul. Era aruncat acolo, cu gândul de a-l ucide, cã nu era decât într-un cearceaf. Sper sã trãiascã, cã femeia e o iresponsabilã si  între ea si criminali se poate pune un semn de egalitate”, sustine Ioan Mihaiu, angajat al postului de trasformare de pe strada Saturn. „Nu am vãzut nimic, dar mã întreb cine ar fi putut face una ca asta, cã ar putea fi de aici de pe la noi”, a spus o altã femeie de pe acea stradã. Copilul a ajuns la sectia de nou nãscuti la Petrosani si a primit îngrijiri medicale, iar acum e în afara oricãrui pericol.

Diana Mitrache