Barbarie la Coroiești: Hoții au aruncat un câine în transformatorul de curent

C a să fure piese ce se vând bine pe piața neagră, hoții de la fosta preparație Coroiești recurg la gesturi absolut  incalificabile, iar ultimul dintre acestea a fost să arunce un câine în barele unui transformator de înaltă tensiune, ca să oprească alimentarea. Și asta, după ce noaptea și ziua terorizează paznicii cu amenințări.

„La instalația de 6000 de Volți, ca să decupleze protecțiile, au aruncat un câine pe barele de distribuție. Au făcut asta ca să rămână fără tensiune. Este una dintre metodele pe care le folosesc ei și care ne îngrozesc pur și simplu”, a spus, sub protecția anonimatului, unul dintre paznici.
Pare incredibil, dar oamenii care teoretic asigură paza obiectivului spun că nu mai știu cum să facă față, pentru că barbaria hoților nu s-a oprit niciodată și au amenințat toți oamenii care asigură paza perimetrului. Mai ales că noaptea, la ceea ce a mai rămas din sediul dispeceratului, sunt doar femei.

„Noi locuim aici, lângă ei și ne întâlnim zilnic cu ei în oraș. E un pericol pentru noi. Ei circulă ziua, noaptea, în permenanță, parcă sunt pe schimburi. Mereu vin prin curte. Au și utilaje și căruțe cu cai. Au utilaje alimentate pe benzină, că nu mai este alimentare cu energie aici. Iar noi? Păi nu prea le facem față. Noi avem serviciul de pază, doi oameni, dar ei sunt foarte mulți și au amenințat oamenii de aici”, mai spun cei de la preparație.

Situația pare incedibilă, dar societatea ce aparține de Complexul Energetic Hunedoara, nu mai are o serie de clădiri, care au fost demolate sistemic de hoți. De altfel, la orice oră din zi sau din noapte, hoții sunt la lucru, iar spațiul fostei preparații, care nu a apucat să fie demolat legal, este aproape distrus în totalitate și furat bucată cu bucată. „Situația este din ce în ce mai gravă, deoarece nu s-a făcut nimic vis a vis de acești oameni. Ei intră aici ca la ei acasă. Eu zic că sunt implicați și oameni de afaceri, pentru că oricât ar fi ei dotați, nu văd să vină ziua în amiaza mare cu macarale, dube de transport, cu mică mecanizare. Ei taie efectiv tot ce este fier și îl încarcă nu știu unde, că poliția nu găsește niciodată la centrele de fier vechi ce se fură de aici”, mai spun, cu exasperare oamenii de la pază.
Zona este împânzită de câini și de ei se folosesc acești oameni, fie să le dea alarma când intră cineva în perimetrul fostei preparații, fie, așa cum a fost cazul recent, să îi ucidă, ca să poată recupera materialele din transformatorul de curent.

Poliția vine din când în când, Prefectul a trimis jandarmii în patrulă, dar fără prea mari rezultate. Și asta, în timp ce Complexul Energetic Hunedoara, aflat în insolvență, nu poate dezmembra preparația.
Preparația de aici a fost modernizată prin programul demarat în martie 2000, când Guvernul român a contractat un credit de 137 de milioane de dolari de la Banca Japoneză pentru Cooperare Internaţională. Din acești bani, pentru Preparaţia Coroieşti, s-au alocat 16 milioane de dolari.
Toate investițiile sunt acum tocate cu ciocanul și dezmembrate cu flexul, iar cei de la CEH nu mai fac față cu paznicii, care au și cerut să fie mutați, după ce hoții i-au amenințat.
Diana Mitrache