P CR-ul de la Spitalul de Urgență din Petroșani este încă pe linie moartă. La mai bine de un an de zile de la achiziționarea acestuia, aparatul nu poate fi folosit pentru că nu este inclus în programul național de testare.

Într-o perioadă în care numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a crescut alarmant de mult, toate testele prelevate din Valea Jiului sunt trimise la Deva, sau Hunedoara, asta în timp ce la Spitalul de Urgență din Petroșani zace, nefolosit, un aparat de testare RT-PCR.
Ministerul Sănătății a invocat lipsa fondurilor. De aceea aparatul de testare nu a fost inclus în programul național. Numai că Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani, a prezentat și soluții viabile.
”E o situație hilară. Împreună cu doctorul Vasilescu și echipa de la laborator am făcut toate demersurile pentru ca PCR-ul de la Petroșani să intre în programul național de testare. Nu s-a reușit acest lucru. Motivul invocat ar fi fost cel invocat de lipsa
fondurilor, însă, eu am explicat la nivel de minister că intrarea PCR-ului de la Petroșani, în program, nu ar aduce costuri suplimentare, pentru că toate testele pe care le trimitem din Valea Jiului, către HUnedoara sau Deva, s-ar face aici, iar suma de bani ar fi aceeași. Avantajul ar fi că nu ar mai merge zilnic, mașina la Deva sau Hunedoara. Rezultatul ar veni mult mai rapid. Sper ca în cel mai scurt timp să se găsească o soluție”, a declarat, la MONDO TV, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Ministerul Sănătății arăta într-un răspuns remis redacției în data de 8 decembrie faptul că includerea aparatului RT-PCR de la Petroșani în Programul Național de Supraveghere și Control a Bolilor, depinde de alocările bugetare ”În funcție de alocarea bugetară disponibilă pentru Programul național de supraveghere și control a bolilor transmisibile prioritare, vor fi incluse si alte unități de specialitate care implementează activitatea de testare RT-PCR în cadrul Programului național de supraveghere și control a bolilor transmisibile prioritare.
Laboratoarele autorizate de către DSP, inclus / neinclus în Programul național de supraveghere și control a bolilor transmisibile prioritare, care efectuează teste RT-PCR / teste rapide antigenice, pentru SARS-CoV-2, au obligaţia să respecte Ordinul ministrului sănătății nr. 1.829/2020 – pentru aprobarea fluxului informaţional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecţia cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare”, arăta ministerul Sănătății.
84 de centre sunt în așteptare pentru a intra în programul național de testare.
În luna noiembrie a anului 2020, Consiliul Local Petroșani a aprobat procedura de achiziție a aparatului Real Time PCR, care a costat aproximativ 400.000 de lei. Aparatul achiziționat de Spitalul de Urgență Petroșani a fost amplasat într-un spațiu special amenajat la parterul Policlinicii Stomatologice și va deservi nu doar municipiul Petroșani, ci și celelalte localități din Valea Jiului.
Monika BACIU