Bani de pe urma ”repetentilor” la BAC

10_siteBani pentru sustinerea examenului de bacalaureat. Reprezentantii Ministerului Educatiei vor percepe de la candidatii care nu au sustinut examenul de bacalaureat de cel putin douã ori si l-au picat o taxã de 230 de lei.

Decizia a fost publicatã într-o notã a Ministerului Educatiei. În cazul în care candidatii nu vor participa la tot examenul, suma pe care acestia trebuie sã o plãteascã va fi stabilitã diferentiat, în functie de numãrul de probe sustinute, luându-se în calcul toate cheltuielile necesare evaluãrii fiecãrui absolvent. Anul trecut, în judetul Hunedoara aproape 3000 de candidati au fost declarati respinsi la examenul de bacalaureat, asta doar în prima sesiune.

Taxa este valabilã si pentru candidatii proveniti din învãtãmântul particular. Nivelul taxei este similar cu cel de anul trecut. Înscrierea candidatilor pentru prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an va avea loc între 27 si 31 mai. Prima probã a examenului, cea pentru evaluarea competentelor lingvistice de comunicare oralã în limba românã, va avea loc în perioada 10-12 iunie. 10_1siteA doua probã, cea pentru evaluarea competentelor lingvistice de comunicare oralã în limba maternã, este programatã pentru perioada 12-14 iunie. Proba pentru evaluarea competentelor digitale va avea loc între 17 si 21 iunie, iar cea pentru evaluarea competentelor lingvistice într-o limbã internationalã, între 25 si 28 iunie. Probele scrise vor începe pe data de 1 iulie, cu limba si literatura românã. Va urma pe 2 iulie proba scrisã la limba si literatura maternã, iar pe 3 iulie va avea loc proba scrisã obligatorie a profilului, Proba scrisã la alegere a profilului si specializãrii este programatã pentru data de 5 iulie. Primele rezultate vor fi afisate pe data de 8 iulie, iar contestatiile vor putea fi depuse în aceeasi zi. Rezolvarea contestatiilor va avea loc între 9 si 11 iulie, iar rezultatele finale vor fi afisate pe 12 iulie.

Monika BACIU