Bani de buzunar din vanzarea de iluzii

La 17 ani isi castiga singur banii de buzunar, din vanzarea de iluzii. Bogdan este elev de liceu si se pregateste pentru Facultatea de Arhitectura, dar de mic a fost atras, iremediabil, de iluzionism. Acum descifreaza si tainele mentalismului si este foarte apropiat de Cristian Gog, cel care a castigat cu un astfel de numar competitia „Romanii au talent”.

Bogdan Murgila este elev in clasa a XI-a, la Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Petrosani. La prima vedere este un tanar ca oricare altul, cu nazuinte si visuri specifice varstei. Poate doar pachetul de carti de joc din mana lui nu se cadreaza in peisajul urban al zilelor noastre, dar nu neaparat. Abia cand incepe sa povesteasca despre iluzionism iti dai seama ca, pentru el, aceasta arta sa-i spunem inseamna mai mult decat un hobby. Pasiunea pentru iluzionism a pornit din copilarie. Tatal lui i-a aratat un mic truc si i-a spus ca poate sa faca imposibilul sa devina posibil. A fost scanteia de la care a plecat valvataia. „Prefer sa le numesc iluzii, nu trucuri, iar pentru o iluzie exersez de la cateva zeci de minute, la cateva ore, in functie de complexitatea ei”. Acum se pregateste temeinic pentru a urma cursurile Facultatii de Arhitectura, dar nu renunta la iluziile cu care isi coloreaza viata. Tine legatura cu Cristian Gog, cel care a castigat anul acesta competitia „Romanii au talent” si, pentru ca e talentat, scoate un ban de buzunar chiar din vanzarea de iluzii, fie ca vorbim de spectacole organizate sau de cel care au loc ad-hoc, in fata asistentei din parcuri, trenuri sau piete.

Vrea sa mearga pe apa fantanii arteziene

Nu cere bani, dar se bucura cand talentul si munca sa sunt rasplatite, iar cand o pustoaica i-a cerut un autograf a fost uimit si incantat deopotriva. „Am fost privit si cu admiratie si cu dispret, si injurat si aplaudat. Depinde de la caz la caz. Depinde daca omului ii place spectacolul, daca ii place neprevazutul, daca poata sa vada imposibilul ca posibil…

Vorbeste mult si cu drag despre pasiunea lui, din care ar vrea sa faca o a doua meserie. Daca poate sa imbine utilul cu placutul este ideal. „Am inceput acum doi ani, undeva prin toamna. Nu doar carti, ci multe alte iluzii”, spune Bogdan. Practic, vorbim despre trucuri cu cifre, predictii, introducerea unui numar in mintea unei persoane, indoirea unor linguri sau iluzia trecerii printr-un geam si multe altele. Si, pentru ca tot se lucreaza intens la noua fata a centrului civic din Petrosani, Bogdan ar vrea sa le pregateasca o surpriza de proportii localnicilor. A luat legatura cu primarul Tiberiu Iacob – Ridzi pentru un numar inedit de …mers pe apa in noua fantana arteziana care se construieste, dar numai daca va face rost si de o sponsorizare pentru echipamentul de care are nevoie.

Stie ca mai are mult de studiat si il admira pe Cristian Gog. „Pot sa spun ca el mi-a dat un imbold, mi-a aratat de unde sa studiez teoria, pentru ca orice lucru pe care il faci pleaca de la o teorie, iar aici este o teorie vasta. Nu mi-a tradat niciun secret, dar, in schimb, m-a indrumat”, povesteste tanarul. Iar din exterior este vrajit de numerele de iluzionism ale lui Criss Angel si George Diamond, pentru efectele spectaculoase pe care le creaza.

Carmen Cosman