R eprezentanții Băncii Mondiale în România au ajuns și în Valea Jiului în cadrul unui proiect ce va pune diagnosticul de țară. Sunt consultări importante, iar Valea Jiului pare a fi un pilon important, iar autoritățile locale sunt de părere că este vorba despre ultimul tren pe care îl mai putem prinde.

Banca Mondială vrea să dea un Diagnostic de țară și asta înseamnă să identifice oportunitățile pentru dezvoltare. Invitați la eveniment au fost primarii din zona noastră, care au și ținut să își spună părerea.
“Este pentru prima dată când Banca Mondială se află în acest format în Petroșani și mă bucur că sunteți aici ca să aveți un contact nemijlocit cu ceea ce înseamnă problemele cu care ne confruntăm. Vrem să facem câteva lucruri aici și avem nevoie de expertiza dumneavoastră. Avem provocări importante de trecut și de acum în colo, oportunități cu care nu ne-am mai confruntat pînă acum, nu doar Valea Jiului, ci și România în general”, a spus primarul Tiberiu Iacob Ridzi în deschiderea ședinței.
„Noi avem speranțe pentru Valea Jiului, având în vedere multele programe ce urmează să ajungă aici. Încercăm să culegem informații de peste tot. Așteptăm cu nerăbdare să vedem ce informații noi primim azi. Noi avem proiecte pentru Valea Jiului și sperăm să aflăm lucruri noi, la fel cum așteptăm și de la întâlnirile ce le vom avea în curâmd la ministere, pentru că, spun eu, este ultima noastră șansă”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
„La noi, ca întotdeauna, așteptările sunt foarte mari, infierent cine vine. În urma discuțiilor, o să vedem concret ce se poate finanța aici. Sper să nu finanțeze doar picturi și activități extra-administrative care, pe noi prea puțin ne ajută”, a adăugat și Nicolae Dunca, primarul orașului Aninoasa.
Reprezentantul în România al Băncii Mondiale spune că a venit aici să ia pulsul comunității și să includă probleme zonei, în strategia națională, un fel de diagnosticare pe care acum o pun locului în care ne aflăm.
„Este un studiu pe care noi îl facem la fiecare câțiva ani. Mergem în anumite regiuni și suntem aici ca să aflăm de la cele mai importante voci ce cred ei despre prioritățile pentru viitorul României. Oamenii de aici trebuie să știe că viitorul României este unul strălucitor și pentru asta noi trebuie să ne adunăm și să ne focusăm pe faptul că putem spijini potențialul României, potențial care este în mâinile noastre. Diagnosticul pe care îl punem acum ne va ajute pe viitor la strategiile de 5 ani de acum acolo, ca să prioritizăm proiectele noastre în România, în concordaqnță cu prioritățile identificate în cadrul acestor consultații”, a declarat Anna Akhalkatsi, manager de țară pentru Biroul din România al Băncii Mondiale.
Și, la aceste consultații au venit și reprezentanții ONG-urilor, pentru că și ei au ceva de spus.
„Este foarte important pentru noi să arătăm că mediul de aici din Valea Jiului este unul efervescent și care dorește să fie acolo, în locul în care se iau deciziile ce afectează în mod direct cetățenii. Și atunci vrem să fim și noi prezenți”, a declarat și Mihai Danciu,
reprezentant al ONG Planeta Petrila.

Reprezentanții Băncii Mondiale organizează astfel de întâlniri în perioada 19 septembrie – 7 octombrie, la nivel național, regional și local, inclusiv cu oamenii din sectorul privat. Întâlnirea din Valea Jiului a angrenat în discuții oameni din administrațiile locale, din zona afacerilor private, ori din cadrul societăților de stat cum este Complexul Energetic Hunedoara, dar, nu în ultimul rând, și reprezentanții ONG-urilor de la noi.
Diana Mitrache