S-a nãscut în vârf de munte la stânã, a trãit în rãzboi, a muncit, a dormit foarte putin, a îndurat frigul si foamea, dar la 99 de ani, ne-a anuntat cã este pregãtit sã îsi dubleze vârsta. Îl credem pe cuvânt, pentru cã abia de 9 ani are carte de muncã si, practic mai are pânã la pensie.
Pe badea Stefan l-a cunoscut lumea la 90 de ani, când a venit sã îsi facã si el carte de muncã. Nu au trecut decât 9 ani si, ca un adevãrat muncitor, decis sã mai munceascã, mãcar sã îsi facã anii de pensie. E foarte glumet si în viata grea din vârf de munte i-a fost aproape Dumnezeu. Altfel cum ar fi putut face fatã? Cã doar oile nu îsi iau vacantã!. „Stiti cum îi? Primul secret îi dat de Dumnezeu. Unii zic cã trãieste ca-n palme de are zile multe, dar nu e adevãrat! Pe mine m-a nãscut maica mea în vârf de munte si într-o zi mã spãla, ailaltã nu, cã rãceam, acolo sus la munte. Eu m-am ocupat cu oile de mic de copil si acum mã ocup cu ele si am trãit mult numai în mizerie”, spune Stefan Gros, la 99 de ani.
Nu a fost usor, dacã asta credeti cã i-a fost reteta. La munte e frig, faci foame, dormi putin si te rogi la Dumnezeu, pentru cã altfel, spune badea Stefan, nu ai cum sã rãzbesti.
„Foamea am îndurat, frigul, dar Dumnezeu m-a tinut sãnãtos. Nu stiu, aerul curat m-a tinut. La vârsta mea, cât frig am îndurat, nu mã dor picioarele, pot juca. Mai am un an jumate pânã sã fac suta de ani si am planuri încã. Mã rog la Dumnezeu sã mi-i dubleze”, afirmã cu tãrie badea Stefan. Cioban la oi de 9 decenii, badea Stefan s-a gândit într-o zi sã îsi facã el carte de muncã. Doar cã nimeni nu îl luase în serios atunci. „Pentru mine a fost foarte repede sã îmi fac carte de muncã la 90 de ani, cã dacã îmi dublez anii, numa’ bine îi. Sunt cam pe la jumate. La 90 de ani mi-am fãcut carte de muncã si când m-am dus la Cãlan, la casa de pensii, era si un control de la Bucuresti si m-au întrebat: Ce cauti mos aici, nu ai altã treabã? Am treabã si eu pe aici, cã de aia am venit, cã eram cu hârtiile în mânã, dar nu stiu carte si nu stiu ce scria în ele. Au zis cã îi scris bine, dar cu dumneata nu-i bine. Ba îi bine cã îs foarte sãnãtos”, a mai spus bãtrânul Stefan Gros.
Prima carte de muncã i-a fãcut-o Emil Pãrãu, care l-a fãcut cioban cu acte în regulã.
„La 90 de ani i-am fãcut carte de muncã. Am fãcut noi atunci contract pe 5 ani de zile. La 96 de ani l-am dat în somaj si era acea poveste cã nu voiau sã îi dea somaj la mos Stefan si a venit sã îi fac contract din nou, dupã 3 luni de somaj. Eu, bineînteles, am zis cât? Un an, doi, dar el a zis cã nu se încurcã cu un an, doi, ci pânã la 100 de ani. Asa cã mai are acum cam un an si 7 luni ca sã-si îndeplineascã si contractul acesta si astãzi spunea cã sperã sã si-l prelungeascã”, a afirmat si Emil Pãrãu, primul angajator al ciobanului Stefan.
Mos Stefan este un exemplu de viatã si putere de muncã. Nici acum nu se dã deoparte de la treabã, e îmbrãcat tot în straiele strãvechi si crede cã Dumnezeu e de partea lui. Joi, în cadrul Galei Premiilor Exclusiv, bãtrânul cioban a fost premiat pentru cel mai bãtrân salariat din România.
Diana Mitrache