Avram Iancu ne-a spus unde e Dunãrea mai frumoasã

A vãzut tot parcursul Dunãrii, a dormit în cort, sau în masinã, a trãit suprareal, dar e singurul român ce ne-a putut spune unde este Dunãrea cea mai frumoasã. Avram Iancu a ajuns la Petrosani, fericit sã fie întâmpinat de localnicii care îl apreciazã si ne-a povestit nouã, primii, cât i-a fost de greu.
Si pentru cã efortul l-a slãbit enorm, sotia si fetitele sale sunt primele care deja i-au pregãtit surprise plãcute. Sotia sa, însã, a trãit toate stãrile lui si recunoaste resemnatã cã, de fiecare datã când îi vine lui câte o idee, ea nu poate decât sã îl sustinã, pentru cã un refuz nici nu ar conta, la cât este de ambitios.
„Fetele sunt atât de fericite si de încântate si i-au fãcut si o poezie. A slãbit foarte mult si eu acum  mi-am propus sã îl îngras. O sã intre într-o perioadã de recuperare si i-am spus, chiar de la telefon, cã îl astept cu un ied si a spus cã nu nu! El vrea sã rãmânã asa”, spune Anca, sotia lui Avram Iancu, cea care a trãit zi de zi fiecare clipã la intensitate maximã, 89 de zile de stres, dar si de bucurie.  Avram Iancu a povestit despre trãirile sale, despre cât a fost de greu si cât de mult a contat sprijinul fiecãrui om, chiar dacã au dat doar un like paginii sale. Dar este si singurul care ne poate spune ce a fost cel mai frumos. „Cel mai greu a fost în Germania si Austria, în prima parte a traseului, deoarece temperatura  apei era 17 maxim 18 C, iar în conditiile în care am dorit sã fac toatã Dunãrea înot fãrã costum de neopren, de multe ori am intrat în hipotermie. Toatã Dunãrea  este frumoasã. În prima parte nu prea am admirat-o cã era foarte frig, din Ungaria apa a început sã se încãlzeascã, dar sunt foarte multe locurile frumoase ale Dunãrii. Ce pot sã vã spun sigur e  cã partea româneascã este  deosebit de frumoasã si ceilalti nu au nimic, dar nimic mai presus decât avem noi”, a spus Avram Iancu, în ziua în care a ajuns la Petrosani.
Primirea oficialã i-a fost fãcutã de primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, care i-a multumit pentru faptul cã despre Petrosani s-a vorbit acum în toatã lumea. Asta si pentru cã Avram Iancu a recunoscut cã acum sunt 10 ani de la intrarea în Uniunea Europeanã, iar Dunãrea, ca o coincidentã, strãbate 10 tãri si 4 capitale.
„Eu vreau sã îl felicit pe Avram Iancu pentru acest succes, dar si pe cei din echipa sa, care i-au fost alãturi, ca si pe familia sa care l-a sustinut foarte mult. A fost cursã ineditã, dar sã înoti o asemenea distantã si atâtea zile este supraomenesc. Nu se poate obtine o astfel de performantã decât  dacã, pe lângã o pregãtire fizicã si psihicã foarte bunã, nu te ajutã si Dumnezeu, pentru cã te poti îmbolnãvi sau pot sã intervinã tot felul de lucruri. Avram Iancu a reusit si a avut si norocul sã fie sãnãtos si a avut lângã el oameni profesionisti care l-au ajutat”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Echipa sa a fost una compusã din voluntari, care, fiecare  în parte, si-a descoperit o nouã vocatie. Doamna profesor Piscoi a fost cea care a crezut enorm în performanta acestui om si s-a redescoperit cum nu credea cã poate fi. A fost pentru el un bun maseur, iar Tunde Vanea a fãcut si ea, la  rândul ei, posibilã victoria finalã. „Vreau sã vã spun cã mi-am depãsit foarte multe limite si sã transmit, cu aceastã ocazie, un semnal de încurajare pentru  toate persoanele care sunt la o anumitã vârstã, la care se gândesc cã nu mai sunt utile. Pot sã îsi gãseascã  asemenea proiecte, asemenea persoane, lângã care sã scoatã din ele tot ce e mai bun. N-am dormit în cort niciodatã, nu mi-am cãrat atâta bagaj niciodatã, n-am fost voluntar niciodatã si uite cã am simtit nevoia sã ofer din ce am acumulat, iar fiind alãturi de  Avram, am iesit de douã ori pe caiac, am fãcut baie în Dunãre si mi-am învins toate fricile legate de apã si am fost  alãturi de el pânã la capãt”, a afirmat, vizibil emotionatã Iuliana Piscoi, voluntar în echipa lui Avram Iancu.
„Îi sunt recunoscãtoare, desi în dictionar nu sunt cuvinte care sã descrie ce s-a întâmplat în aceste 89 de zile, sentimente, trãiri. Nu sunt cuvinte nici sã îi multumesc si a fost experienta vietii mele”, a mãrturisit si Tunde Vanea, un alt voluntar care a trãit în tot acest timp alãturi de bibliotecarul din Petrosani, pe Dunãre, fie cã a fost soare, furtunã, ori cã a pregãtit masa pentru întreaga echipã.
Avram Iancu va primi din partea Consiliului Local un premiu de 10.000 de lei, iar ca propunere, Tiberiu Iacob Ridzi le-a spus celor din forul local sã dea numele bazinului didactic de la Petrosani Avram Iancu Marius.
Diana Mitrache