Avram Iancu, antrenament puternic, pentru cea mai grea cursă din viața lui

Trei zile și trei nopți nu va dormi și asta nu e nimic, pentru că va încerca să înoate continuu în lacul Balaton din Ungaria. Este cea mai grea încercare din viața lui Avram Iancu, bibliotecarul, care ne-a obișnuit cu performanțele lui uluitoare. În fiecare week-end a bătut noi și noi recorduri, antrenându-se pentru ceea ce urmează.

Avram Iancu a ajuns unul dintre cei mai titrați sportivi ai Văii Jiului și urmează să bată un nou record, în 16 iulie. Până atunci, când nu va dormi 3 zile și 3 nopți, se antrenează într-un ritm susținut, încă din iarna trecută, când noi l-am filmat la copcă. „După ce s-au dezghețat apele și s-au încălzit cât de cât, am început o serie foarte serioasă de antrenamente în lacurile și râurile țării. Am început cu lacul Cinciș, cel mai mare lac din județul nostru. Am înotat atunci 4 ore, o dublă traversare a lacului, apoi am revenit acasă și am înotat în Știurț,  8 ore, un șut de noapte, de data aceasta, în lacul de aici, că va trebui să înot foarte mult și noaptea. Apoi am continuat cu un antrenament, cel mai dur din viața mea, în Canalul Bega, la Timișoara, înotând 12 ore, fără întrerupere. Zic că a

fost cel mai dur că Bega curge și a trebuit, mai mult de 8 ore să înot în amonte, dar a fost și dificil și de bun augur. Apoi am mers în minunat lac de la Tarnița de lângă Cluj, 7 km i-am înotat în 3 ore. Apoi la lacul Bicaz, Piatra Neamț – 23 de km de înot în 11 ore și 15 minute. Aici, iar a fost foarte dificil, că temperatura era de doar 15 grade. Ori 11 ore în această temperatură, fac cât alte 25 în lacul Balaton. Nu avea cum să lipsesc Bucureștiul și am înotat și în fața Bibliotecii Naționale, pentru că toată povestea mea a început la Biblioteca municipală de la Petroșani și am vrut să înot acolo 24 de ore, fără întrerupere, o zi și o noapte. A fost deosebit de dificil, că apa era și murdară. Și, duminică, am înotat în lacul Surduc, din Timiș, dar acum am făcut lacul într-o oră”, a spus Avram Iancu, bibliotecarul înotător de la Petroșani.

Avram Iancu vrea să înoate, așa cum am spus, 3 zile și 3 nopți în lacul Balaton. Antrenamentele lui nu se termină, pentru că promite unele noi, de această dată, de menținere. Și tot el ne-a  mărturisit că niciodată nu a stat măcar treaz atâtea zile și nopți.

Plecarea va fi în 16 iulie, de la Petroșani, dar ne promite că, din nou, ne face mîndri că îl avem la noi, la Petroșani, pe cel cu nume de rezonanță Avram Iancu.

Diana Mitrache