Avocatul Poporului cere implicarea CFR Timișoara în Triaj

C âteva familii care locuiesc în blocurile din zona Triaj a stației CFR Petroșani sunt pe cale de a rămâne sub cerul liber. Instituția Avocatului Poporului a cerut implicarea imediată a autorităților competente, iar cel care a făcut petiția, Viorel Pascu își pune acum speranța în ministrul Transporturilor. Asta, pentru că situația este alarmantă.
Oamenii din cele două blocuri aflate la intrarea în Petroșani, dinspre Hațeg, locuiesc în condiții absolut inumane, cu o canalizare defectă, cu un acoperiș distrus de vreme și cu copaci falnici crescuți din muchia acestuia. Ploile și zăpezile îi îngrozesc, dar nu e mai mic pericolul atunci când bate vântul și treci pe sub streașină.
Doar că CFR Timișoara, care este proprietarul acestor apartamente, a invocat faptul că sunt și câțiva proprietari, foști CFR-iști și astfel, pentru cele 7 familii, din 26, i-au abandonat pe toți. „Condițiile nu sunt bune. Acoperișurile ne degradează locuințele, nouă, celor care stăm la etaj și, de fiecare dată când ninge sau plouă, trebuie să fiu în pod. Se sparg țiglele. De când am venit eu aici nu a reparat nimeni, nicăieri. De când e democrația, cred că nu a trecut nimeni ca să mai observe”, ne-a spus Ștefan Oagăn, proprietar de apartament.

Proprietarii ar urma să pună de la ei cam 80.000 de lei, cota-parte la reparații, însă, aici trăiesc doar pensionari și oameni care nu și-au permis niciodată să plece și care au îndurat aceste condiții, tocmai pentu că nu au bani. „Noi nu putem să reparăm. E suma mare”, spune unul dintre proprietari.
Cel care a sesizat aceste probleme de-a lungul timpului, fostul consilier local Viorel Pascu spune acum că instituția Avocatul Poporului a dat dreptate locatarilor. „Luna aceasta s-au împlinit doi ani și jumătate, de când vrem să facem ceva. Am început sesizând Regionala CFR Timișoara de care aparțin blocurile în care locuiesc 27 de familii. Locul este periculos. Am sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții, Protecția Consumatorului, DSP și toți mi-au dat dreptate. Au venit, s-au îngrozit, iar Inspectoratul de Stat în Construcții a spus că e un pericol iminent de prăbușire. Nu cred că există politician în Valea Jiului care să obțină de la Avocatul Poporului o recomandare scrisă pentru a fi rezolvată această problemă. Și această instituție mi-a dat dreptate, dar de la asta a mai trecut un an ”, spune Viorel Pascu, fost consilier local la Petroșani.
În ciuda tuturor celor ce dau dreptate oamenilor din triaj, nimeni nu a mutat o țiglă și oamenii se tem că vor mai sta o iarnă în aceste condiții. Copacii cresc și se dezvoltă în acoperiș, degradându-l în timp ce oamenii speră ca Guvernul să ia în calcul recomandarea Avocatului Poporului. „Avem încredere în noul ministru al Transportului, domnul Drulă, că e tânăr și dacă vede toate documentele, pericolul și dacă își dă seama de clima de aici, poate că mișcă ceva și scapă aceste familii de traume”, mai afirmă Pascu.
Blocurile au fost finalizate în 1963, iar de atunci nu au mai fost reparate. Unii oameni le-au cumpărat în timp, dar acum reparațiile fac mai mult decât valoarea efectivă a construcției.
Diana Mitrache