[ Automedicația COVID-19, loterie cu viața. ] Ce trebuie să facă gravidele?

Teoriile conspirației au ținut pe loc femeile gravide, ori pe cele care alăptează, iar acum specialiștii spun că acest fenomen s-a întâmplat doar în România. Restul Europei pare că a înțeles mesajul specialiștilor, iar oamenii care iau pastile, că au auzit că merg la COVID, sunt parte a unei loterii în care miza e viața lor.

Nicăieri în Europa nu s-a întâmplat ca femeile însărcinate să fie sfătuite să nu se vaccineze. La fel și cu cele care alăptează. Specialiștii spun că acesta este un fenomen ce se manifestă la noi în țară, din cauza dezinformărilor. Pentru că așa s-a întâmplat cu majoritatea românilor, nu doar cu femeile. „Se pare că este ceva specific doar nouă, românilor. Eu am ținut legătura cu medici din Germania sau Franța și mi-au spus că așa ceva nu s-a întâmplat la ei. Noi avem foarte mulți tineri bolnavi”, a spus Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.

Și pentru cei care caută în farmacii medicamente de care au auzit că ar fi fost tratați alți oameni, specialiștii au sfaturi. „E trist că lumea nu înțelege că la cel mai mic simptom, sau când lucrurile nu merg bine, nu se adresează cadrelor medicale și stau acasă până când personalul medical nu mai are ce să facă. Eu le transmit mesajul că intră într-o loterie pe viață și pe moarte. Pot trece ușor, pot fi asimptomatici, dar nu se știe cum evoluează această boală. Le recomandăm să apeleze la specialiști, la medici, pentru că acolo pot obține informațiile cele mai bune. Niciodată nu găsesc informațiile bune pe facebook sau alte surse de informare”, a mai spus Mezei.
Incidența în județul Hunedoara a ajuns marți la 7,28 și numai în ultimele 24 de ore, 340 de oameni au fost testați positiv la infecția cu COVID-19.
54 de localități sunt în scenariul Roșu în județul nostru și doar 8 au incidența sub 2 la mie.
Mai mult, de luni, având în vedere numărul crescut de cazuri la nivelul localității Brănișca, a fost instituită carantina zonală pentru o perioadă de 14 zile.
Diana Mitrache