[ Au sosit brazii în piață, tocmai dintr-o pepinieră din sud ]

De 10 ani, o familie ce a locuit în Valea Jiului, aduce brazi dintr-o pepinieră proprie, în piața de la Petroșani. Sunt pomi de Crăciun care arată foarte bine și care au fost plantați chiar și din 2006. Prețurile sunt comparabile cu anii trecuți, dar cumpărătorii încă vin doar să verfice piața.

Doamna Mariana Butnariu a venit, an de an, la piață cu brazi gata ambalați pe care îi cultivă într-o pepinieră din sudul țării, în apropiere de Craiova, la Ostroveni, acolo unde locuiește acum. Pomii sunt pe alese, cu prețuri ce variază în funcție de înălțime.
„Al 10-lea an sunt aici și am revenit pe piața de la Petroșani, cu brazi frumoși, la toate prețurile. Sunt și cu rădăcină și tăiați. Oamenii vin, ne întreabă, și ne spun că preferă de ambele variante. Să știți că ne menținem și avem brazi de la 65 de lei, până la 170, cei care au 2,5 m. Sfatul meu este să își aleagă fiecare un brad din timp, ca să fie cel mai frumos și săî nu lăsăm pe ultima sută de metri, ca să nu fie ceea ce își dorește”, ne-a spus Mariana Butnariu, producător.
Și oamenii vin, se uită, mai negociază și încă nu cumpără. Asta spune un alt producător, care vinde la piață brazi, de o săptămână. „Nu prea are lumea bani. Cu pandemia asta, se mai duc din tradiții, că nu au bani. Nu sunt așa de scumpi. Eu îi dau cu 80 de lei, 100, 150, sau 200. Îi aduc din mai multe zone, chiar și despre hotare. Sunt aici de o săptămână, dar nu vând în fiecare zi. Suntem la început doar”, a spus acesta.
„Nu iau brad. Sunt singură și plec de sărbători la copii”, a spus o doamnă care doar admira fumusețea brazilor.
„Toți sunt frumoși. Nu știu pe care să îl aleg. Sunt unul și unul. Prețurile sunt bune. Voi lua brad, că altfel nu e Crăciun. Ne vin copii și nepoții și vrem unul natural și frumos”, a spus un bunic, care sev pregătea să ia un brad din piață.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva oferă spre vânzare 33.996 Pomi de Crăciun, cea mai mare parte fiind recoltați din culturi specializate din pepinierele silvice proprii.
Din totalul Pomilor de Crăciun oferiți la vânzare în acest an, 22.551 sunt din specia brad și 11.445 fiind din specia molid sau alte specii de rășinoase. 70% din Pomi de Crăciun, respectiv 23.926 bucăți, provin din culturile specializate din pepinierele silvice ale Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, în timp ce 10.070 provin din lucrări silvice autorizate, în urma cărora se extrag exemplarele din regenerările naturale unde există o densitate excesivă.
Diana Mitrache