Un grup de tineri, pasionati de tehnologie si roboti, ne invitã sã luãm parte la o competitie demonstrativã în care sã aflã ce fac ei.  Sunt copii care, desi la scoalã nu învatã mai nimic în legãturã cu acest domeniu, lucreazã singuri si chiar au adus un nume scolii din care provin. Si, mai mult, au ajuns pânã la competitiile din SUA.
Sunt copiii de la Colegiul Tehnic Constantin Brâncusi din Petrila, care, la finele aceste sãptãmâni, ne cheamã la o demonstratie la Universitatea din Petrosani.
„Este editia de iarnã a evenimentului Robotics Valley, care va avea loc anual la Mina Petrila, vara. Sâmbãtã, targetul nostru este sã le prezentãm oamenilor din zona Vãii Jiului, cum utilizãm, în fiecare zi, tehnologia, chiar involuntar. Asta, pentru a reduce numãrul celor care cred cã tehnologia este inutilã sau chiar dãunãtoare”, a spus Adrian Negoitã, liderul echipei.
L-au numit WAFY si are si o mascotã mov cu cap de pisicã, dar  robotelul lor este printre cei care stiu sã construiascã, fãcând fatã competitiilor de gen la care echipa de la Petrila participã. Iar, dacã sâmbãtã ai timp si vrei, la Biblioteca Universitãtii din Petrosani esti asteptat sã vezi exact ce fac acesti robotei.
„Fiecare echipã îsi va prezenta robotul. Oamenii vor fi pusi la curent cu ce face tehnologia aceasta si cât de beneficã ne este, dupã care vor avea loc mici demonstratii. Îi invitãm la meciuri cu robotii, la un test drive, dacã doresc, iar, la final, va fi o discutie cu cei care vin, fiecare om este liber sã discute cu noi”, mai spune Adrian.
Acesti tineri nu doar cã lucreazã doar în timpul lor liber, ci au ajuns, gratie cunostintelor lor, pânã în SUA. Acum le spune si colegilor lui cam pe unde sunt si cum americanii l-au învãtat sã gândeascã simplu. „Suntem foarte departe. Ne complicãm inutil, folosind concepte si mecanisme complicate si ei fac, în schimb, totul mult mai simplu si chiar repetitiv pentru a obtine  performantã, ceea ce mi se pare la un alt nivel”, a mai spus liderul Adrian Negoitã.
Si, pentru cã sunt pasionati de aceastã stiintã, copiii, care acum se pregãtesc sã dea Bacalaureatul, au adus un titlu acestei scoli. Ei au participat la întrecerile BRD First Tech Challenge, au fost autodidacti si, de la scoalã au venit cu engleza învãtatã la cursuri. Restul, a fost doar munca lor.
„Eu am reusit sã ajung în semifinalele unui concurs si, prin februarie urmeazã sã mai am un interviu. Vedem dacã reusesc si atunci o sã fiu selectat sã plec în strãinãtate. Datoritã mie, am câstigat la liceu un titlu european e-Twinning si practic, am comunicat cu alte persoane din alte tãri, cu care am discutat despre roboti. Apoi, pentru cã am participat la aceste competitii, scoala a luat acest titlu”, a spus si Dan Dumitru Chircu, elev în clasa a XI-a. Statutul de Scoalã eTwinning poate fi atins în urma parcurgerii unui traiect de dezvoltare, cu etape care pot fi evaluate obiectiv. Nu este o competitie, ci un proces de evolutie.
Asa cã dacã vreti sã vedeti ce stiu acesti copii, echipa RO 063 WAFY vã invitã sâmbãtã, 1 februarie, începând cu ora 11,00, la evenimentul de iarnã Robotics Valley Winter Edition. Demonstratiile au loc la Biblioteca Universitãtii din Petrosani.
Diana Mitrache