Ganditi-va de doua ori inainte de a da curs vreunei „oferte de nerefuzat” atunci cand vine vorba despre mielul de Pasti. S-ar putea sa va treziti cu un caine in farfurie, in loc de friptura de miel pe care v-ati dorit-o.

Mielul de criza este mic si scump. Cei mai multi oameni vin in piete, se uita, dar putini cumpara. La preturi de 25, 26 sau chiar 28 de lei pe kilogram, mielul de Pasti poate fi prohibitiv pentru multi oameni saraciti de recesiunea economica indelungata. Ciobanii spun ca preturile nu sunt neaparat mari, dar nu are lumea bani. „Noi numai astazi am venit de la Pui si speram sa mearga bine vanzarile, dar nu prea au oamenii bani. Din punctul nostru de vedere, mielul nu e scump, dar pentru dansii, din cauza ca nu au bani, s-ar putea sa fie scump”, a declarat Andrei Ghileac, unul dintre ciobanii veniti cu miei in Piata din Petrosani. Unii cumparatori au venit doar sa ia „pulsul” pietei si spera ca, pana de Pasti, preturile sa mai scada. Comerciantii spun, inca, ca slabe sanse. Din cauza secetei si iernii grele, mieii sunt mai putini si mici.

In aceste conditii, este posibil sa apara „oferte de nerefuzat”, dar in loc de miel s-ar putea sa va treziti cu Grivei sau Azorel pe masa de Pasti.

Medicii veterinari atrag atentia asupra unor deosebiri majore de care trebuie sa tinem seama atunci cand decidem sa cumparam mielul. Octavian Popescu, sef Directia Sanitar- Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Petrosani a declarat ca „noi ii monitorizam in permanenta pe cei care comercializeaza carne de miel, si nu numai, in piete, magazine alimentare sau supermarketuri si, din statistica celorlalti ani, putem sa-i asiguram pe cetateni ca nu a fost niciodata o situatie in care carnea de miel sa fie substituita cu carcasa de caine”. Oricum, acesta spune ca trebuie sa fim atenti la culoare, care la miel trebuie sa fie alb pal ori rosiatica, in timp ce la caine este rosu inchis, si la miros, care la carcasa de caine este puternic intepator, specific rasei canine, iar la miel este acel miros specific.

Deosebiri sunt si la cap sau, mai ales la dentitie, dar si la partea de jos a piciorului, care la miel se termina cu copita si se vinde cu aceasta bucata.  In plus, cainele are configuratia corpului si musculatura mai lungi si mai subtiri, pe cand carcasa de oaie este mai scurta. Oricum, cel mai bine este sa evitati sa cumparati miel de pe marginea drumului, cum se spune.

„Daca se cumpara de pe marginea drumului, asa cum se spune, atunci riscul este mare si sunt convins ca pot exista si comercianti care au abilitati deosebite in a insela oamenii. As recomanda ca mielul pentru masa de paste si, in general, toate produsele pe care le achizitioneaza numai din locurile autorizate”, a subliniat Ioan Pristavu, seful Administratiei Pietelor Petrosani.

Carmen Cosman