A nins pe toate crestele de munte din județul Hunedoara. Salvamontiștii atrag acum atenția asupra acestui fenomen meteo și îi sfătuiesc pe cei ce urcă la munte, să țină cont că vremea este rece și că se face rapid întuneric. Toate crestele de munte din Hunedoara au fost acoperite cu un strat subțire de zăpadă. Este pericol de alunecare și turiștii care se aventurează pe trasee sunt acum sfătuiți să se echipeze corespunzător și să fie foarte prudenți. Asta, pentru că, numai la finele săptămânii trecute, doi bătrâni au fost cu greu coborâți din munte, după ce au ajuns într-o zonă greu accesibilă, iar o femeie de 61 de ani a fost găsită fără suflare.
„A nins în tot județul la peste 1.800 – 2000 de metri/ E un strat subțirel, dar periculos, pentru că a fost și frig, a înghețat, iar suprafețele au devenit alunecoase. Ce recomandări avem? Le spunem turiștilor că este potrivit ca echipamentul să corespundă perioadei, adică să aibă bocanci, haine pentru protecție la frig și să nu facă ture lungi, pentru că ziua e prea scurtă”, a spus Ovidiu Bodean, șef al echipei Salvamont Hunedoara.
Și dacă ajungeți pe munte, nu uitați că sunt și foarte multe zone fără semnal la telefon. Tocmai de aceea, salvamontiștii ne reamintesc unde sunt zonele în care îi găsim și nu ar fi rău să îi anunțați, atunci când plecați pe trasee.
„Punctele de permanență sunt la Râușor,pe timpul week-endului la Pietrele, avem în Parâng și Straja și pe Valea Jiului de vest la Alunii Negri”, a mai spus Bodean.
Vremea rea și ninsoarea au închis Transalpina și chiar și drumul de după Obârșia Lotrului, a fost afectat de ninsoare.
Pe creste, însă, există deja zăpadă și, chiar dacă vremea se va mai încălzi, turiștii sunt sfătuiți să se echipeze corespunzător, pentru drumeții.

Diana Mitrache