Este vacanță, dar curtea Școlii „Carmen Sylva” din Petroșani răsună de cântece și voie bună. Sunt copii care au venit la școală, dar ca să se joace și, prin joacă, să recupereze ce au lăsat în urmă, odată cu vacanța. Proiectul se numește Atelierul de vară și este dedicat celor din clasele mici.

Patru învățătoare și vreo duzină de copii alergau, cântau, dansau, luni dimineață, în curtea școlii, într-un loc ferit de toropeala caniculei de afară. Se întreceau în alergare, dansau și își căutau parneri de distracție, ca mai apoi să pună fiecare mâna pe o cărticică pentru a citi împreună o poveste interesantă.
Agavriloaie Maria, Bârlea Cornelia, Chirilă Violeta și Solovan Carmen Ramona sunt cele patru cadre didactice care vor ajuta la dezvoltarea socio-emoțională, cognitivă și fizică a copiilor cuprinși în program, precum și a capacităților și a atitudinilor în învățare ale acestora.
„Vreau să particip și eu la activitățile cu doamna noastră învățătoare și să fiu aici în fiecare zi, să învăț și să mă joc”, mi-a spus o fetiță. „Vrem să citim o carte. Este despre o țestoasă și un iepuraș pe care nu știu cum îl cheamă. Cartea se numește Vino să stai cu mine și noi stăm aici”, a completat-o o alta. „Mi se pare o idee bună să venim la școală, că unii copii nu prea mai știu literele. Noi venim aici și, în joacă, învățăm”, a replicat un băiețel.
„Îmi place aici. Citim și ne distrăm”, a fost concluzia lor finală. Distracția a răsunat până în stradă, iar cei mici au luat totul în joacă, chiar dacă, defapt, învățătoarele i-au provocat să citească, să asculte o poveste, sau să învețe un cântecel. Și vor face asta două săptămâni, zi de zi.
„Atelier de vară este un program național pentru preșcolari și școlari, care a apărut de anul acesta, în colaborarea dintre Ministerul Educației, Asociația Ovidiu Ro și Fundația Noi Orizonturi și este un program complementar cu activități de învățare, destinat școlarilor. Nu folosim cuvântul „Învățăm”. Doar ne jucăm și, prin joacă, dezvoltăm abilitățile lor de citit, scris, socotit, vom face experimente, foarte mult vom merge și pe lumea vie, vom planta flori și ne jucăm”, a explicat Violeta Chirilă, învățătoare la Școala Carmen Sylva Petroșani.
Și copiii au fost ușor de chemat la școală. Cel puțin așa spun învățătoarele.
„Nu a fost greu deloc, pentru că a fost o activitate pe care am pregătit-o la sfârșitul anului școlar, când am vorbit cu părinții. Ne-am organizat, am scris pe grupurile de părinți, care au fost încântați. Așa că, toți copiii care nu sunt la bunici, sau în vacanță cu părinții au răspuns prezent”, a spus și Ramona Solovan, o altă învățătoare.
La final, copiii vor fi premiați în Gala Șotron. Sunt 20 elevi și 4 învățătoare, pe care îi veți vedea zilnic la școală, care se distrează și, prin joc, le va fi mai ușor să înceapă la toamnă școala.
Diana Mitrache