2012, record absolut la incedii – peste 1000, majoritatea cu suspiciuni de provocare prin ”mana criminala”. Sase institutii au hotarat sa puna la cale un plan de atac asupra piromanilor pentru a salva fondul forestier din judet, dar si neplata subventiei de stat pe pasunea incediata.

Daca in anul 2010 Ispectoratul pentru Situatii de Urgenta Hunedoara  inregistra 133 de incedii, anul 2011 a fost decretat ca an al recordului absolut, anul de foc, cu 850 de incedii, cand intr-un week-end au existat arderi cat tot anul 2010. Dar, vorba aceea, ”Doamne, fereste de mai rau!”. In 2012, pana  in prezent, au parjolit muntii si pasunile peste 1000 de focuri pe arii considerabile, cu ris de extindere la gospodarii. Efortul pompierilor a fost urias…

Si cum s-au descoperit fapte care arata ca parte din aceste focuri au fost provocate cu buna stiinta, aplicandu-se amenzi de peste 17.500 ron, prefectul judetului Hunedoara, Sorin Vasilescu, si inspectorul sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, maior Viorel Demean, au propus si s-a stabilit un plan comun de actiune pentru reducerea riscului la incedii a fondului forestier, in care sunt implicate sase intitutii: Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratul de Jandarmi, Inspectoratul Judetean de Politie, Directia Silvica, Ispectoratul Teritorial de Regim Silvic si Garda de Mediu.

Pe langa aceste instutii, s-a constatat ca este imperios necesara introducerea in planul de atac impotriva piromanilor si a Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA).

”Dintr-o data, au izbucnit focuri in creierul muntilor, zone greu accesibile, iar pasunile ard pe arii extinse, in puncte diferite, ceea ce nu se intampla de la o tigara aruncata la intamplare. Se stie ca de la APIA se incaseaza sume de intervetii frumoase si atunci se impune o verificare la fata locului. Ca urmare, cel mai probabil va fi introdusa in acest plan si APIA” – a declarat Anemona Doda, purtator de cuvant ISU Hunedoara.

Daca inspectorii de la APIA vor constata urme de incediere pe terenurile fermierilor, acestora li se va sista subventia de stat pe 2011, indiferent daca proprietarul a provocat incediul sau nu. Cei care nu stau cu mainile in san sperand la banii de interventie si au depus la Politie o sesizare pentru a se cerceta cauzele producerii dezastrului, vor beneficia de subventiile cuvenite.

Peste scopul incedierilor – banii, se suprapune munca titanica a pompierilor, fara surse de apa in zone greu accesibile, sau pe arii extinse de pasune, cu salvarea gospodariilor aflate in fata parjolului, dar si timp, costuri si uneori riscuri majore de intoxicatii cu fum si accidente, care le pun viata in pericol. Planul de atac al celor sase institutii este de a reduce semnificativ aceste porniri criminale.

 Ileana Firtulescu