D an-Constantin Şlincu, parlamentar PSD, vrea să afle de la Ministerul Energiei care sunt măsurile concrete pentru combaterea creșterii artificiale a prețurilor la energie și pentru situația generată de închiderea prematură a grupurilor energetice pe bază de cărbune.

”Vă rog să-mi comunicați ce soluții veți adopta astfel încât să nu mai ajungem în situația actuală, când s-au identificat creșteri artificiale a prețurilor la energie de către unii furnizori pentru a obține compensații mai mari din partea statului. Aspectele constatate de ANRE la unii furnizori de energie au un caracter penal, iar autoritățile statului trebuie să acționeze cu maximă severitate pentru sancționarea celor vinovați. Pe lângă faptul că furnizorii în cauză au încercat să obțină sume necuvenite din banii publici, aceștia au afectat puternic economica românească și au alimentat inflația, în care prețurile la energie au o pondere foarte însemnată de peste 50%. Atât eu, cât și colegii mei social-democrați am atras atenția de la început asupra riscului ca furnizorii să speculeze piața pentru a obține cât mai multe compensări de la stat”, arată parlamentarul.
Parlamentarul susține că România trebuie să aibă în vedere securitatea energetică. Astfel, înainte de închiderea grupurilor pe cărbune trebuie avută în vedere o alternativă.
”În același timp, vreau să vă atrag atenția asupra necesității ca România să nu închidă capacitățile de producție a energiei electrice fără să pună ceva în loc. Vă anunță că noi, cei de la PSD ne opunem categoric închiderii premature a unor grupuri energetice pe bază de cărbune, prevăzute de un proiect de OUG al ministerului Energiei, jalon în PNRR. Ar fi sinucigaș pentru România dacă, în actualele condiții de criză, producția de energie electrică ar scădea și mai mult pentru că ar alimenta o iresponsabilă spirală a scumpirilor. În plus s-ar pierde zeci de mii de locuri de muncă. PSD susține categoric politica comunitară privind schimbările climatice, dar în parametri realiști. Prin urmare jaloanele PNRR privind închiderea rapidă a capacităților românești de producție a energiei pe bază de cărbune trebuie ajustate, cu atât mai mult cu cât inclusiv Comisia Europeană a transmis că țările membre își pot modifica PNRR-urile pentru a face față crizei energetice În contextul războiului din Ucraina și a sancțiunilor impuse Federației Ruse, România trebuie să își folosească întreaga capacitate de producție de energie, inclusiv pe bază de cărbune, la fel cum fac și alte state ale U.E., unele chiar mai dezvoltate decât țara noastră. De aceea PSD domnule ministru al Energiei Virgil Popescu vă rog să reevaluați termenele din proiectul OUG-ul respectiv, astfel încât România să aibă răgazul să pună-n funcțiune noi unități de producție a electricității înainte de a le închide pe cele existente Propunerea dumneavoastră nu are sens în condițiile în care sunt deja multe state membre ale U.E. care redeschid capacități de producție pe bază de cărbune. Pentru a respecta și a aplica sancțiunile impuse Federației Ruse trebuie să avem capacitatea de a ne asigura nevoile energetice naționale, inclusiv din sursele care folosesc combustibili fosili. Așadar, înainte de a închide anumite capacități de producție pe bază de cărbune, trebuie să investim în dezvoltarea unor alte capacități pe bază de energie curată. Întâi să creștem producția de energie verde și abia apoi putem lua în considerare închiderea celor pe bază de cărbune”, mai notează parlamentarul.
Toate minele din Valea Jiului vor fi închise, în contextul programului de decarbonare propus pentru zona Văii Jiului. Acționarul unic al Complexului Energetic Hunedoara, în speță, statul român, prin Ministerul Energiei a trimis societății o notificare în data de 25 iunie prin care a solicitat întocmirea unui plan de punere în siguranță a activelor, inventarierea
patrimoniului și
estimarea costurilor de pază și conservare.
Monika BACIU