Temperaturile negative obligã constructorii care sapã transee si lucreazã la înlocuirea retelelor de apã si canalizare din mai toate orasele Vãii Jiului, sã îsi sisteze activitatea.
Înghetul nu este favorabil acestor  activitãti, motiv pentru care într-o sãptãmânã nimeni nu va mai lucra în teren. „Timpul nu ne mai permite sã înaintãm asa, iar  încet-încet se finalizeazã lucrãrile începute, Dupã data de 20 decembrie, probabil cã se vor retrage, dar asta nu înseamnã cã ce au fãcut ei nu este functional, sau nu e supravegheat. Toate lucrãrile care sunt partial terminate vor fi în continuare supravegheate de constructor si exploatate de noi, pentru cã sunt retele în care deja le folosim noi în activitatea curentã”, a spus Cristian Ionicã, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
În fiecare oras al Vãii Jiului au loc lucrãri în baza  proiectului ce vizeazã înlocuirea retelelor vechi de apã, iar la Petrosani, spre exemplu sunt la jumãtatea lor. „Am ajuns din sudul orasului, unde deja constructorul a adus terenul la forma initialã, în partea  centralã. Anul viitor pe vremea aceasta, constructorul va încheia contractul. Este peste 50 % realizat proiectul. Procentul, însã, nu este doar ceea ce se vede. Sunt fãcute probe de presiune, conductele sunt dezinfectate, se verificã etanseitatea, sunt puse în functiune, curge apã potabilã, iar abia apoi putem spune cã lucrarea este gata. Dar acel procent de 50% înseamnã retele de apã si canal reabilitate, însã, nu toate sunt si în functiune”, mai spun cei de la Apa Serv.
Iar dacã se opreste lucrul în stradã, Apa Serv ne asigurã cã are echipe sã intervinã în caz de înghet. Sunt mãsuri luate la nivelul societãtii, încã de acum o sãptãmânã. „Apa Serv are si un comandament de iarnã care deja este activat de aproape douã  sãptãmâni, când au fost primele temperaturi negative. Acest comandament  de iarnã primeste reclamatiile legate de cauza înghetului. Dispecerul, pe lângã reclamatii are si o procedurã  separatã pentru cele ce vizeazã înghetul retelelor”, a spus Cristian Ionicã.
Si nici statiile de tratare nu sunt date deoparte, asa încât acolo se actioneazã deja, temperaturile în munte fiind constant negative.
„La nivel de statii de tratare, echipele sunt si în zona de unde se ia apa, cã de acolo  trebuie sã ne asigurãm cã avem apã, deoarece în munte si ziua  temperaturile sunt de minus 10 C. La Statii avem toate stocurile de reactivi în caz de ninsori puternice, când nu putem aduce la timp substantele, iar pe partea de exploatare, toate echipele de interventie sunt suplimentate cu câte un om, fiind pregãtite sã intervinã. Au si un stoc de materiale în plus, cã din experientã stim ce se poate întâmpla dacã temperaturile sunt multe zile  negative”, a conchis managerul SC Apa Serv Valea Jiului.
Toate mãsurile sunt luate ca urmare a rãcirii vremii.  Apa Serv va avea echipe de permanentã, iar la dispecerat vor fi linii deschise pentru toti cei care vor avea probleme din cauza frigului. Totusi, angajatii de la Apa Serv ne sfãtuiesc sã ne luãm mãsuri de precautie, ca sã nu fim nevoiti sã apelãm la dezghetarea apometrelor, sau a retelelor.
Diana Mitrache