Societatea de distributie a Apei din Valea Jiului este, timp de 3 zile, gazda unei întâlniri la care sunt invitati operatori de apã din zona centralã si sud-vesticã a României, ai Ministerului Mediului, dar si a finantatorilor pe proiecte de dezvoltare. Totul, cu scopul de a rezolva cât mai multe probleme în acest sector, dar operatorul din Vale poate fi dat ca exemplu.

Apa Serv investeste zeci de mii de euro în proiecte de dezvoltare, iar o parte dintre acestea sunt deja finalizate. Este, de altfel, primul operator de apã din România care a ajuns la performanta de a finaliza prima etapã si care începe etapa a doua de investitii din fonduri europene. Acesta este si motivul pentru care operatorii de apã din Asociatia Românã a Apelor au sosit la Petrosani, ca sã discute despre viitor. Sunt probleme punctuale ce trebuiesc rezolvate, dar si aspecte care pot fi implementate, dupã modelul din Vale.

„Ati avut o prioritate, creatã mai demult si datoritã unor conditii specifice zonei, dar si finalizatã cu succes si prima parte si aveti si o pregãtire corespunzãtoare pentru partea a II-a. Si noi la Sibiu si Fãgãras, suntem în partea de pregãtire, iar întâlnirea de astãzi are scopul de a clarifica, împreunã cu autoritãtile centrale, mã refer la Ministerul Fondurilor Europene, etapele urmãtoare privind partea de finantare, de cofinantare, dar care trebuie sã le facem într-un ritm  mai alert”, a spus Mircea Niculescu, A.R.A Sibiu.

Apa Serv Valea Jiului a demonstrat performantã, a implementat proiecte cum este telecitirea, ori plata on-line, înaintea tuturor operatorilor din regiune, iar astfel de întîlniri au ca scop definitivarea altor idei, ce pot usura munca operatorilor si facilita accesul abonatilor.

”Faptul cã desfãsurãm acest eveniment important la Petrosani este încã o confirmare a experientei acumulate de echipa de specialisti a operatorului serviciilor de apã si canalizare din Valea Jiului în ceea ce priveste atragerea si utilizarea fondurilor europene de mediu, dar si o dovadã a încrederii de care ne bucurãm în rândul colegilor de la societãti similare din mari orase ale tãrii. Cred cã discutiile pe care le-am avut, împreunã cu expertii JASPERS acreditati de Comisia Europeanã, cu specialistii din Ministerul Fondurilor Europene si cu reprezentantii la cel mai înat nivel ai operatorilor, vom reusi sã facem importanti pasi înainte în accesarea banilor europeni pentru investitii în modernizarea si extinderea retelelor de apã si canalizare. Nu vã ascund faptul cã Apa Serv Valea Jiului deja se aflã în stadiu avansat în aceastã directie si sperãm ca, în acest an, sã obtinem deja finantarea pentru etapa a doua a proiectului nostru major de investitii în acest domeniu. Vreau sã le multumesc colegilor de la ARA, împreunã cu care am organizat acest important eveniment, dar si specialistilor din Ministerul Fondurilor Europene si ai expertilor si consultantilor care au rãspuns invitatiei noastre”, a declarat Costel Avram, Directorul General al Apa Serv Valea Jiului.

Apa Serv a implementat în Valea Jiului proiecte, în prima parte de 40 de milioane de euro, iar acum vor fi investiti, în etapa a II-a, aproximativ 89 de milioane de euro, iar Consiliul Judetean este si el implicat în acest demers.

„Este, pe de o parte un moment de bilant pozitiv pentru operatorul nostru regional, care s-a remarcat prin atragerea de fonduri europe, la cel mai înalt nivel pe POSMediul

si iatã cã s-a reusit completarea acestei performante, cu o foarte bune pregãtire pentru Programul Operational pe Infrastructurã Mare, din partea a doua ce se va desfãsura pe perioada 2016 – 2020, plus 3.  Cred cã faptul cã suntem astãzi aici, la Apa Serv este un exemplu de bune practici”, a spus si Adrian David, presedintele C J Hunedoara.

Apa Serv Valea Jiului este în top pentru cã a fãcut lucrãri de anvergurã, a introdus apa si a fãcut canalizãri în mai multe roase, iar acum se pregãteste de o nouã etapã. Pânã sâmbãtã, toti operatorii vor discuta despre problemele ce pot apãrea, pentru cã toti sunt pionieri în acest proiect, iar mai apoi pot începe lucrãrile efectiv în teren. Sunt vizate lucrãri în municipiul Lupeni, sau la Uricani si multe alte investitii chiar în zonele turistice ale Vãii Jiului.

La acest seminar participã un numãr mare de experti europeni si guvernamenali, specialisti în gestionarea fondurilor europene de mediu, dar si reprezentanti ai autoritãtilor judetene si locale si managerii mai multor operatori de servicii de apã si canalizare din jumãtatea de vest a tãrii. Din rândul invitatilor, amintim aici prezenta unor oaspeti importanti precum:

– Cãtãlin Gheran, directorul POIM din Ministerul Fondurilor Europene (MFE);

– Cãtãlin Bãlan, manager public POIM-MFE;

– Bogdan Oprea – expert superior POIM-MFE;

– Mircea Leschian – director OI Timisoara;

– Augustin Boer – senior consultant BDO;

– Doina Frantz – expert JASPERS;

– Radu Rãutiu – expert JASPER;

– Lubomiva Popova – expert JASPERS;

– Mircia Niculescu – presedinte ARA – Comitetul Bazinal Olt-Jiu;

– Corina Iliescu – Consilier AM POS Mediu;

– Adrian David – presedintele Consiliului judetean Hunedoara;

– Sorin Vasilescu – prefectul judetului Hunedoara;

– Marin Tãlãu – director Administratia Bazinalã Jiu Craiova (Apele Române)

De asemenea, la seminarul de la Petrosani au participat primarii celor 6 localitãti din Valea Jiului, seful Sistemului Hidrotehnic Jiu Petrosani, Sorin Corici, directorii generali si specialisti în implementarea programelor de finantare europeanã de la societãtile de apã si canalizare din Deva, Drobeta Tr. Severin, Craiova, Rm. Vâlcea, Sibiu, Tg. Jiu, Slatina si Petrosani, precum si reprezentanti ai firmei de consultantã Halcrow

Diana Mitrache