După o pauză în care au învățat doar on-line, tinerii care se pregătesc din liceu pentru a deveni meșteri buni sunt acum așteptați la Apa Serv cu un laborator special creat pentru ei. Dotările sunt de ultimă generație, spațiul – unul nou și aerisit, așa că, din 8 februarie, când elevii se întorc la școală, practica va fi făcută ca la carte.
Mai mulți elevi de liceu, care au ales învățământul dual și se pregătesc să dobândească o meserie, vor veni la orele de practică. Fie că sunt sudori, fie electricieni, ei vor face aici practica, după ce, până acum au învățat meseria doar teoretic.
„Am început acum doi ani de zile cu liceul din Petrila. Am făcut un atelier care să satisfacă atunci nevoie pentru practică, pe partea de electro și pe partea de mecanică. Apoi, succesul ne-a dus mai departe și am încheiat un parteneriat cu liceul Dimitrie Leonida din Petroșani. Tot în cadrul învățămîntului dual, calificăm 18 elevi, ca sudori. Adta a impus și să găsim să relocăm cele trei specializări, într-o singură locație”, a spus Cristian Ionică, managerul SC Apa Serv Valea Jiului.
Noua locație este în apropiere de Școala Generală nr 7 din Petroșani, în Cartierul Aeroport, iar tansportul elevilor va fi asigurat în fiecare zi.
„Sunt aduși cu mijlocul de transport aici și, după 6 ore, cei de la liceu vin și îi duc la liceu. Transportul e treaba liceului”, a mai spus managerul SC Apa Serv, societatea care vrea să califice acești copii, tocmai pentru că are nevoie de specialiști.
Pe timpul școlii on-line, tinerii de liceu au învățat teoretic ce înseamnă meseria lor. Dar acum vor ajunge în atelier, însă, așa cum spune managerul de la Apa Serv, aceștia sunt oricând gata să intre în producție.
„Am un exemplu foarte clar. Când am avut concursul pentru ocuparea unui post de electrician la Apa Serv, am reușit, după 6 luni de zile, să angajăm unul. Și am fost certați de ce proba practică este eliminatorie. Era o probă practică ce a constat în legarea unui motor la un contactor. Ei, copiii care termină aici, știu asta, ca un lucru elementar. Așa că noi sperăm ca o parte să rămână la noi, pentru că toți simțim lipsa meseriașilor”, a mai spus Cristian Ionică, managerul SC Apa Serv Valea Jiului.
Accentul în învățământ se pune acum, cu preponderență, pe învățămîntul de acest fel, pentru că toată lumea constată că nu găsim zugravi, mecanici, sau electromecanici buni, iar faptul că acești tineri învață la societăți care ar putea să îi și angajeze ulterior, este și mai convenabil. În plus, elevii primesc lunar o bursă, pe perioadele de practică și anume: 200 de lei de la Minisetrul Educației, Apa Serv, sau agentul economic, pune 200 de lei și primăria din Petrila alți 100 de lei.
Diana Mitrache