Aninoasa: Proiect fantastic pentru un cartier „mort”

Case dãrãpãnate si aproape prãbusite, noroi, oameni sãrmani si prea putini tineri. Asta gãsesti în comunitatea de pe Strada Libertãtii din Aninoasa, un loc ferit de orice cãlãtor, un loc aflat mai sus de sediul primãriei. Aici si chioscul de pâine a fost închis si în zonã au rãmas doar bãtrânii, în casele ce au gãuri uriase spre acoperis.

Cei mai multi nici nu vor sã vorbeascã despre viata lor tristã, însã, primarul Nicolae Dunca are, spune el, planuri mari cu acest cartier.

„Nu îmi pasã mie ce zice el. Sã îl ascultati voi cã poate e bine. Noi suntem bãtrâni”, a spus o femeie, iar un alt bãrbat, pe care l-am gãsit pe drum, a refuzat sã discute cu noi, poate pentru cã i-a fost rusine sã recunoascã faptul cã trãieste într-o casã extrem de degradatã.

Nicolae Dunca, primarul din Aninoasa, spune cã va reface casele, dar mai important, va aduce înapoi în tarã tinerii care au plecat demult din Aninoasa. Totul cu aproximativ 6 milioane de euro, iar proiectul ar urma sã înceapã de la 1 martie, sustine, cu optimism, primarul.

1-1

„Grupul tintã pe care ne-am axat noi, îl reprezintã cei din partea de nord a orasului, de la Primãrie în sus. Se vor face cursuri de calificare pentru persoanele defavorizate, se va alege un grup de 20 de tineri, cãrora li se va aloca suma de 25.000 de euro, pentru a-si deschide o afacere. Dupã 3 ani, mai pot primi 200.000 de euro, pentru dezvoltarea afacerii Noi acolo avem mai putini tineri, cã majoritatea sunt plecati în alte tãri. Dar multi ar veni înapoi dacã ar avea un loc de muncã. S-ar întoarce la Aninoasa”, recunoaste primarul Nicolae Dunca.

Edilul spune cã acesrt proiect, pe care l-a gândit, va face posibilã reparatia caselor dãrãpãnate, cã tot îi aduce pe tineri înapoi în tarã. „Tot în cadrul acestui proiect vom reabilita si casele de colonie de la primãrie în sus, care sunt într-un stadiu avansat de degradare, cele douã scoli, care sunt si ele partenere în proiect si le vom dota cu mobilier”, a mai adãugat edilul. Totul va fi finantat prin Programul Operational Capacitate Umanã, axa 4.2, iar optimismul primarului din Aninoasa, un oras mort, dupã închiderea minei, merge pânã acolo încât spune cã tinerii se vor întoarce pentru cã în oras va fi deschisã o fabricã de acumulatori pentru 500 de locuri de muncã cu salarii de peste 1.600 de lei. În total, în acest Cartier sãrac stau cam 600 de suflete, însã, tinerii pe care sperã primarul sã îi aducã, au fugit demult de sãrãcie.  Rãmâne de vãzut dacã luna lui mãrtisor aduce primãvara la Aninoasa, pentru cã nici cartierul Vulculesti, ajuns celebru pentru cocioabele aflate pe marginea DN 66A, nu a cunoscut vreo dezvoltare în ultimele decenii.

Diana Mitrache

2 comentarii la „Aninoasa: Proiect fantastic pentru un cartier „mort”

  • 22 februarie 2017 la 08:50
    Permalink

    Lasa primare gargara! Vrei sa aduni bani pentru partid? Aninoasa nu produce decat paguba la nivel local si national asa ca a inceput Marele Jaf !

  • 22 februarie 2017 la 13:04
    Permalink

    Le da 25.000 euro pt a incepe o afacere ca sa isi repare acoperisurile la case? Va suna bine? Alta gogorita.

Comentariile sunt închise.