Ancheta ITM în Vale / Cu ce mai intra minerii sub pamânt?

Îsi riscã viata lor si a celor cu care intrã zilnic sub pãmânt si o fac cu cea mai mare seninãtate. Sunt mineri, calificati pentru munca din subteran, care stiu exact ce au de fãcut, dar care ignorã absolut toate normele si, nu o datã, asta a însemnat sfârsitul.
De altfel, ultimul raport al ITM aratã cã minerii de la Uricani, care au murit în noiembrie, aveau cu ei tigãri, brichete si chibrituri si acolo au fumat.
Se intrã în minã si cu brichete, chibrituri, bãuturã si, cel mai grav, cu telefoanele mobile. Acum are loc o anchetã la mina Lupeni, dupã ce un miner si-a fãcut poze în frontul de lucru. „Este, într-adevãr, în momentul de fatã, o anchetã la mina Lupeni, care se face pentru postãrile pe care le-a avut un  angajat, pe profilul sãu de Facebook. A  fost o sesizare venitã din partea ITM, iar acum se ancheteazã acest lucru la Lupeni. Este foarte grav, pentru cã telefonul nu este un dispozitiv antigrizutos (n.r care este prevãzut cu dispozitive speciale de protectie ce îi asigurã folosirea, fãrã pericol de explozie, în minele de cãrbuni cu emanatii de grizu). Este o abatere disciplinarã, care poate fi sanctionatã inclusiv cu desfacerea Contractului Colectiv de Muncã, pentru cã prezenta gazului metan poate declansa oricând o explozie, ce poate duce la pierderea de vieti omenesti în zona respectivã”, a spus Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele, din cadrul CEH.
Ultimul raport al ITM, cu privire la accidentul de la mina Uricani aratã cã acolo „cauza producerii evenimentului  o constituie utilizarea rechizitelor de fumat într-un spatiu în care exista o acumulare de metan, care a provocat o explozie de micã intensitate a amestecului aer-metan format pe aliniamentul Planului înclinat nr. 15, între prima atacare si suprafatã.”, se aratã în raportul ITM Hunedoara”.
Tocmai de aceea, în aceste zile, toti minerii sunt controlati la intrarea în sut.
„În ultima perioadã, numãrul acestor verificãri a crescut, atât în ceea ce priveste controalele corporale, pentru a depista dacã au chibrituri, ori brichete, sau tigãri, la intrarea în sut, dar se fac si controale pentru eventualul consum de alcool”, a mai precizat liderul sindical. Cei care sunt prinsi cu astfel de obiecte la ei, riscã sã fie concediati imediat. Asta, pentru cã abaterile de acest fel nu pot fi  tolerate absolut deloc.
Diana Mitrache

5 comentarii la „Ancheta ITM în Vale / Cu ce mai intra minerii sub pamânt?

 • 27 martie 2018 la 16:25
  Permalink

  Foarte interesant articolul!!! Dar… este o vorba din romani, care spune cam asa: pestele, de la cap se impute! Minerii de la Mina Lupeni, au urmat exemplul dat de directorul lor, care a introdus in subteran, la sponul complexului, O AEROTERMA, pentru a usca motorul de la transportorul abatajului, care era umed… Exista filmari cu treaba aceasta, asa ca…. ciocul mic si pas de glezne BRINZANE, clar ???

 • 30 martie 2018 la 21:39
  Permalink

  Gura pacatosului adevar graieste,sa-si aduca aminte directorul cind ii trimetea pe uni sa faca poze in subteran sau atunci era voie? Ca este grav ce se intimpla,adevarat dar aplicati aceeasi unitate de masura pentru toti indiferent ca e director sau muncitor.Hai sa vedem ca faceti ancheta.

 • 3 aprilie 2018 la 11:58
  Permalink

  Vrem investitiile promise… Ce gluma buna, nu-i asa ?

 • 5 aprilie 2018 la 11:19
  Permalink

  Yoi te!

 • 9 aprilie 2018 la 19:41
  Permalink

  15 aprilie se apropie…… tic-tac, tic-tac… Acoperitorilor….

Comentariile sunt închise.