D upă ce luni au semnat un acord de principu, americanii de la Bio-Carbon Delaware LLC au venit acum la Termocentrala Proșeni. Vizita a fost una de lucru și, spun cei de la Complexul Energetic Valea Jiului, este un pas important spre trecerea de la cărbuni, la energie verde.

Americanii au semnat acordul la Ministerul Energiei, iar acum au văzut care sunt posibilitățile de la termocentrala din Valea Jiului.
Vor să producă aici energie curată, iar tehnologia de la uzina din Paroșeni le-a fost prezentată de specialiștii de la noi.
A fost un schimb de informații în teren.
„Schimb de informații care are în vedere găsirea posibilităților celor mai bune din punct de vedere tehnic, pentru realizarea tranziției de la arderea cărbunelui în intalațiile de la Paroșeni, către arderea unui combustibil bio, ei îi spun, biocarbon, un combustibil care să poată duce la dezideratul nostru și al Guvernului României de asigurare a producției de energie electrică din resurse regenerabile”, declară Oana Stoicuța, purtător de cuvânt al Complexului Energetic Valea Jiului
Vorbim despre o investiție de aproximativ 400 de milioane de euro și de utilizarea reziduurilor agricole românești pentru producția de biocarbon.
„Materia primă ei au în vedere să o obțină din România. Este vorba despre deșeuri obținute prin prelucrarea cerealelor, în urma exploatării agricole. Deci, temerile de mediu, vis a vis de exploatarea agresivă a pădurilor, nu este justificată, dacă ea ar exista”, mai spune Oana Stoicuța, purtător de cuvânt al Complexului Energetic Valea Jiului
După parafarea acestui acord la Ministerul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Energiei a spus că „ acesta este angajamentul nostru pentru Valea Jiului și pentru viitorul României: să reducem emisiile de carbon, să transformăm centrala de la Paroșeni într-o unitate 100% regenerabilă și să protejăm mediul, fără a compromite sectorul forestier”.
“De-a lungul anilor, Valea Jiului a fost inima energiei pentru România, un loc unde tradiția și munca grea au modelat istoria și comunitatea. În vizitele mele la Livezeni, Vulcan, Lupeni, Lonea și Paroșeni, am simțit mândria și spiritul oamenilor de aici, dar și nevoia urgentă de schimbare și speranță pentru viitor. Astăzi, scriem un nou capitol în această poveste. Am semnat un Memorandum de Înțelegere cu American Biocarbon Delaware LLC, marcând astfel începutul unei ere noi pentru Valea Jiului – una a energiei verzi și a sustenabilității. Prin acest memorandum strategic româno-american, la care a participat și Adjunctul Ambasadei SUA în București, Michael L. Dickerson, ne angajăm să revitalizăm Valea Jiului în procesul de tranziție justă, onorând tradiția și istoria acestei regiuni, în timp ce ne îndreptăm spre un viitor mai curat și mai sigur. Schimbarea începe acum! Înlocuirea treptată și sigură a cărbunelui cu combustibil biocarbon este un pas major în transformarea energetică a României. O investiție de aproximativ 400 de milioane de euro și utilizarea reziduurilor agricole românești pentru producția de biocarbon reflectă viziunea noastră pentru o tranziție energetică echitabilă și sustenabilă.
Acesta este angajamentul nostru pentru Valea Jiului și pentru viitorul României: să reducem emisiile de carbon, să transformăm centrala de la Paroșeni într-o unitate 100% regenerabilă și să protejăm mediul, fără a compromite sectorul forestier. Alăturați-vă Ministerului Energiei în această călătorie către un viitor mai curat și mai sustenabil. Împreună vom transforma Valea Jiului și vom scrie o nouă pagină pentru România Viitorului!”, a postat pe pagina de Facebook, Sebastian Burduja
Diana Mitrache