Amenzi pentru primarii care nu organizeazã conferinte de presã

Primarii ar putea fi amendati dacã nu organizeazã conferinte de presã. În acest sens a fost depusã o initiativã  legislativã, prin care edilii vor avea  obligatia sã organizeze o datã pe lunã conferinte de presã pentru aducerea la cunostintã a informatiilor de interes public
“Autoritãtile publice  au obligatia sã organizeze periodic, o datã pe lunã, conferinte de presã  pentru aducerea la cunostintã a informatiilor de interes public. (…) Conducãtorul institutiei publice sau autoritãtii care nu organizeazã o datã pe lunã aceste conferinte de presã va fi sanctionat cu amenzi cuprinse între 2.000 si 5.000 lei. Aplicarea amenzilor  se va face pe plan local de cãtre institutia prefectului, iar pe plan central – de cãtre Guvern, prin Secretariatul General”, prevede proiectul. Edilii vor fi obligati sã organizeze conferinte de presã lunar.
“În acest fel, organizarea lunarã a acestor conferinte va deveni  obligatorie. Aceste precizãri sunt necesare pentru furnizarea informatiilor de interes public într-o manierã corectã si obiectivã, ca o premisã necesarã pentru participarea societãtii civile, a mediului de afaceri si, nu în ultimul rând, a cetãtenilor la procesul de decizional”, a precizat initiatorul în expunerea de motive a proiectului.
În Valea Jiului doar douã administratii locale se încadreazã în propunerile legislative. Este vorba de Primãria municipiului Petrosani si Primãria municipiului Lupeni, acolo unde primarii organizeazã, lunar, câte o conferintã de presã. Senatul este prima camerã sesizatã cu acest proiect, Camera Deputatilor fiind for decizional.
Monika BACIU